Януковичевці через фіктивну фірму розбирають Слов’янську ТЕС на металобрухт і продають його Клюєвим
21.12.2015   //   151 Переглядів

Прокуратура Краматорська підозрює посадовців структурної одиниці ПАТ «Донбасенерго» «Слов’янськаТЕС» в розкраданні майна підприємства та в незаконному вивезенні більше 200 тонн цінних металів. Про це свідчить ухвала Краматорського міського суду Донецької області про надання доступу правоохоронців до речей та документів підприємства.

В квітні 2015 року співробітники Служби безпеки України на перехресті вул. Сучасної м.Слов’янськ та автодороги Київ-Довжанське зупинили п’ять автомобілів, які перевозили металобрухт без відповідних документів.

В ході досудового розслідування було встановлено, що службові особи СО ПАТ «Донбасенерго» «Слов’янської ТЕС» без погодження з Фондом держмайна продали ТОВ «КДМ-5» 20 тон кольорового металу на суму 1,60 млн грн. Угода документально не оформлювалась, фірма розрахувалася готівкою. Потім «КДМ-5» в документах і податковій звітності вказало, що купило метал у ТОВ «Дан Компані», яке, на думку правоохоронців, має ознаки фіктивності. Далі «КДМ-5» продало метал за готівку ПАТ «Артемівський завод по обробці кольорових металів». Ще одним покупцем було ТОВ «Укрславресурс».

Крім того, слідчі стверджують, що посадовці ТЕС розкрадають чорні та кольорові метали підприємства і по теперішній час. Під видом металобрухту метал вивозиться і реалізується в Краматорську та Слов’янську на майданчиках, що належать ТОВ «АВ Трейд Груп».

За даними слідчих, з квітня 2015 року з ТЕС було вивезено більше 20 вантажівок із чорними та кольоровими металами вагою більше 10 тон кожна.

Також слідство встановило, що керівництво ТЕС уклало цільові кредитні договори на ремонт та модернізацію з ПАТ «Ощадбанк», але ніякі роботи з модернізації не проводяться.

Слов’янської ТЕС – одна з двох теплових електростанцій ПАТ «Донбасенерго», її директором є Валерій Черепій. ЗМІ звинувачували його у підтримці бойовиків, в тому числі, у фінансуванні їх коштами від продажу металу.

Бенефіціаром «Донбасенерго» з часткою 60,7% акцій є Ігор Гуменюк, ще 25% належить державі. У цьому році Генпрокуратура програла суди по поверненню у держвласність контрольного пакету «Донбасенерго». Реальним власником «Донбасенерго» ЗМІ називають не Гуменюка, а Олександра Януковича. Цю думку підтвердив і голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Нагадаємо, на Гуменюка деякий час було записано ТОВ «Танталіт», яке хазяйнувало у «Межигір’ї» Віктора Януковича.

Генеральним директором ПАТ «Донбасенерго» є Едуард Бондаренко. Він раніше очолював фірму «Угольтранс», пов’язану з Віталієм Беляковим, керівником компанії «ДРФЦ» з групи Олександра Януковича. Брата директора «Донбасенерго» Ігор Бондаренко та член дирекції «Донбасенерго» Олексій Кураков є сусідами сина біглого президента. Вони разом отримали земельні ділянки по вул. Горностаївській у Донецьку, що знаходиться у безпосередній близькості з маєтками Людмили та Олександра Януковичів по вул. Райніса та Абрикосовій.

ТОВ «КДМ-5» зареєстровано в Артемівську на донеччанина Олександра Кузьміна. Раніше фірма була прописана в Макіївці. ТОВ «Дан Компані» було створено в Краматорську в липні 2014 року, власником вказаний мешканець Донецька Олег Мартинов. З вересня 2015 року фірма перебуває в стані припинення. Раніше Мартинов був засновником ТОВ «Донметалресурс», але зараз власниками цієї фірми є Рита Паєвщик та Лалі Джавахішвілі.

Власником ТОВ «АВ Трейд Груп» є мешканець Краматорська Олександр Гарбуз, якому також належить половина ТОВ «Укрславресурс». Іншими власниками цієї фірми є Світлана Шаповалові та Володимир Ішанкулов.

«Артемівський завод по обробці кольорових металів на постачання труб» належить ПрАТ «Укрпідшипник» (38%). Австрійські громадяни Вадим і Артем Шпаковський, яким донедавна належало 41% акцій заводу, нині позбулись свого пакету і припинили повноваження членів наглядової ради.

Нагадаємо, корпорацію «Укрпідшипник» заснували брати Андрій і Сергій Клюєви. У 2006 році власність переоформили на австрійську компанію «Slav Handel, Vertretung und Beteiligung Aktiengesellschaft», у власності якої 94% української компанії. Дружина Андрія Клюєва Жанна входить до складу ревізійної комісії «Укрпідшипника».

Залиште відповідь