Нова зірка Кернеса на ім’я Олександр Попов
19.12.2015   //   305 Переглядів

zvВ Україні останнім часом посилюють відповідальність чиновників за корупційні порушення.

Але здається це ніяким чином не стосується Харківщини, де у чиновників стало нормою не задекларувати бізнес, перевести по/без тендеру кошти «рідній» фірмі і вибити землю для родини.

Яскравим прикладом подібної позиції є заступник Харківського міського голови з питань сім’ї молоді та спорту Олександр Попов.

На наступній сесії міськради депутати розглянуть питання продажу йому 0,04 га землі поряд з Журавлівським водосховищем за 77 тис. грн. Виходить 18 тис. грн. за одну сотку. Раніше ця земельна ділянка знаходилась у Олександра Вікторовича в оренді. 

Як повідомляє Харківський антикорупційний центр, віце-мер збирається придбати землю фактично у рекреаційній зоні за найдешевшою ціною. Зокрема, зараз до продажу готуються ще декілька ділянок. Так ось сотку землі у промзоні на вулиці Морозова продають по 23 тис. грн.

Щоб була зрозуміла ціна питання: ринкова вартість землі в цьому районі складає від $2,5 до $10 тисяч за сотку (див скріни нижче). Тобто у 3-10 разів дорожче від депутатської ціни для Попова.

Але після того, як цю інформацію оприлюднили депутати міськради, в документах змінили площу ділянки. Виявилося, що Попов збирається придбати не 0,04 га, а 0,022 га. Тобто в двічі менше за тіж самі гроші.

Цікаво, що біля Журавлівського водосховища він контролює земельних ділянок загальною площею приблизно 10 га. Частину орендує, частина є у власності.

Тож хто такий Олександр Попов, і що є за ним

поповПопов закінчив харківський політех та Вищу школу тренерів академії спорту у Москві, після чого, на початку 90-х зайнявся бізнесом.

За даними харківських ЗМІ, Попов одним з перших заснував приватну охоронну фірму – «Інекс», був засновником приватного збройного підприємства «Латек», очолив концерн «Сафарі».

Головним напрямком діяльності концерну є спорт та охорона, подекуди це пов’язано. Адже колишні спортсмени починають робити в охоронних фірмах. До його концерну входять: спортивно-оздоровчий центр, один з найбільших фітнес-клубів міста, підприємство з будівництва дитячих ігрових та спортивних майданчиків, льодових ковзанок, роллердромів і багато іншого.

Крім бізнесу, Попов увійшов до керівництва декількох спортивних федерацій та спілок.

У політиці він з’явився після Помаранчевої революції, коли очолив обласну організацію партії «Пора».

У місцеву владу отримав призначення в листопаді 2011 року. Тоді Попов замінив захворівшого Віктора Христоєва на посаді заступника міського голови з питань родини, молоді, спорту та підготовки до Євро-2012.

На посаді він слідкував за діяльністю Департаменту спортивних іміджевих проектів (колишній департамент з питань підготовки до Євро-2012) та Департаменту сем’ї, молоді та спорту, а також комунальних підприємств і установ, зокрема КП «Спорт для всіх», де він й наладив бізнес (див. перелік фірм).

Тендерний пілінг і сімейне щастя

Так, у 2013 році КП «Спорт для всіх» замовило спортивних майданчиків на загальну суму 2,5 млн. грн.

Переможцем торгів тоді стала фірма «СафаріСтройСервіс», яку заснував особисто Попов з дружиною.

Вже цього року це ж підприємство замовило покриття та обладнання для шкільних стадіонів вартістю 7,53 млн. грн. Переможцем торгів став ФОП Пироженко Сергій Васильович, який працював раніше у Попова, а єдиним конкурентом була донька віце-мера Крістіна Воробйова.

У серпні 2015 року КЗ «Харківський міський центр дозвілля молоді» замовив ТОВ «Інекс-Пульт» автоматизовану систему раннього виявлення надзвичайних ситуацій. З урахуванням монтажу обладнання система потягнула на 468 тис. грн.

Бенефіціаром «Інексу» є безпосередньо віце-мер Попов. Тому на наш погляд ця закупівля порушила закон «Про здійснення державних закупівель», адже Попов міг здійснювати вплив на замовника та контролював переможця тендеру.

Також відмітимо таку рису Попова, як забудькуватість. З одного боку він забув переоформити свій бізнес хоча б на дружину. А з іншого він забув вказати наявність корпоративних прав на суму понад 6 млн. грн. у декларації про доходи за 2014 рік.

До речі, про дружину. Попов таки вніс в свою декларацію частку Інни Попової у ПП «Бомонд плюс». І саме ця фірма у жовтні придбала у міськради приміщення площею 196 кв. метрів в будинку в історичному центрі міста на вул. Садовій (колишня Чубаря). Міськрада віддала приміщення по 2 403 грн. за квадрат. Хоча приміщення у цьому районі коштують в кілька разів дорожче.

…Якби зараз були часи Януковича, то було дуже в тему завершити оповідь тостом: «Щоб у нас все було і нам за це нічого не було!»

Але все-таки є надія, що у Харкові як і у всій Україні норови будуть змінюватись.

Залиште відповідь