Комунальники Кернеса втратили заробіток на 1600 домофонах, які вони не встановлювали
17.12.2015   //   136 Переглядів

Комунальне спеціалізоване підприємство «Харківгорліфт» не має права обслуговувати замково-переговірні пристрої, які належать ТОВ «Домофони України Харків» та ТОВ «Сервіс центр цифрал Харків».

Таке рішення прийняв Господарський суд Харківської області.

У 2013 році Харківська міська рада своїм рішенням затвердила порядок встановлення та утримання пристроїв замково-переговорного зв’язку. На підставі цього рішення виконавцем послуг стало КСП «Харківгорліфт». Крім того, мерія розпорядилася включити у комунальну власність домофони багатоквартирних будинків, навіть ті, які були придбані мешканцями будинків за власний кошт.

Вищезгадане рішення міськради дозволило КП монополізувати ринок обслуговування домофонів, потіснивши з нього приватні фірми, які займалися встановленням та обслуговуванням цього обладнання. Найбільшим гравцем на ринку домофонів до цього рішення були ТОВ «Домофони України Харків» та ТОВ «Сервіс центр цифрал Харків», які належать киянину Олексію Безсмертному. Ці компанії раніше обслуговували 1600 пристроїв.

Пізніше ТОВ «Домофони України Харків» та ТОВ «Сервіс центр цифрал Харків» звернулися до суду та Антимонопольного комітету з вимогою скасувати рішення мерії.

У жовтні минулого року Київський апеляційний адмінсуд визнав, що рішення міськради є незаконним. На думку суду, встановлення і обслуговування домофонів не належить ані до комунальних послуг, ані до послуг з управління будинками. Тому, регулювання встановлення та утримання домофонів не є компетенцією органу місцевого самоврядування.

В ході судового розгляду було встановлено, своїм рішенням мерія Харкова включила до комунальної власності як безхазяйне майно мерія включила 7273 блоків виклику домофонів, з яких 1600 належали ТОВ «Домофони України Харків» і ТОВ «Цифрал-Сервіс Плюс» Олексія Безсмертного.

Фактично комунальне підприємства отримувало кошти за обслуговування обладнання, яке вони не встановлювали.

4 березня 2015 року Київський районний суд м. Харкова задовільнив позов 17-ти осіб до КСП «Харківгорліфт» в якому вони вимагали, щоб комунальники припинили включати до квитанцій оплату обслуговування домофонів, адже в них є договір з приватними компаніями.

6 серпня 2015 года Вищий адміністративний суд України залишив без задоволення касаційні скарги Харківської міської ради та КСП «Харківміськліфт», чим остаточно визнав рішення Харківської міської ради відноснонезаконними і таким, що підлягає скасуванню. Суд встановив, що комунальники незаконно прийняли на свій баланс 7273 домофонів.

Після прийняття цього рішення належали ТОВ «Домофони України Харків» і ТОВ «Цифрал-Сервіс Плюс» звернулися до суду з вимогою визнати відсутність у «Харківгорліфта» права обслуговувати замково-переговірні пристрої, які належать цим фірмам, та заборонити комунальникам виставляти рахунки за їх обслуговування.

Суд встановив, що у приватників є документи, які підтверджують придбання пристроїв, а також договори з мешканцями будинків. Тож чуд задовольнив позов фірм і заборонив комунальному підприємств обслуговувати їх омофони.

Директором КСП «Харківгорліфт» з самого заснування підприємства у 2007 році й до минулого тижня був Анатолій Кандауров. Саме його під час засідання в 2012 році комісії з надзвичайних ситуацій мер Харкова Генадій Кернес публічно обізвав «сучим псом».

Минулого тижня директором підприємства призначили екс-депутата міськради від Партії регіонів Олексія Топчія. Цього року він балотувався до міськради за списком партії «Відродження», але до міськради не пройшов.

На початку 2015 року прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) відносно посадових осіб КП «Харківгорліфт». Сума збитків, яку вирахували правоохоронці, складає 6 млн грн.

Залиште відповідь