- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Кому розпродали центр Кіровограда

kirovograd [1]Міська рада минулого скликання продала приміщення в центрі міста власникам депутатських мандатів та бізнесменам за цінами, що значно відрізняються від ринкових

За п’ять років роботи депутати Кіровоградської міської ради шостого скликання продали 54 об’єкти комунальної власності на загальну суму 15,55 млн грн. Про це говорить у відповіді міського голови Кіровограда Анрія Райковича на інформаційний запит «Наших грошей».

Майже всі об’єкти депутати продали шляхом викупу, через аукціони – тільки 4 приміщення . «Наші гроші» проаналізували, хто зумів приватизувати нерухомість в центрі Кіровограда при допомозі колишніх депутатів, багато з яких переобралися до міськради знову.

В останні дні своєї каденції депутати продали найбільше за площею приміщення – другий поверх колишнього «Будинку вчителя» за адресою вул. Дворцова. 22а. Власником приміщення площею 488 кв м шляхом викупу став Федір Іванович Згривець – екс-депутат [2] обласної ради від «Фронту змін», нині депутат [3] Кіровоградської міської ради від «БПП «Солідарність»

Ціна квадратного метра приміщення, котре розташоване в історичному та географічному центрі Кіровограда, склала 3,68 тис грн.  Це майже вдвічі дешевше від ринкової ціни. Адже у відкритих джерелах можна знайти [4] безліч оголошень про продаж приміщень в історичній частині міста, але вартість пропозиції починається від 7 тис грн./кв м.

Федір Згривець є власником, співвласником та керівником понад трьох десятків підприємств сільськогосподарської галузі на території Кіровоградської області. Серед них СТОВ «Злагода», ТОВ «Агролідерплюс», ТОВ «Центрагроплюс», ТОВ «Агроінтенсіті» та ін.

В той же день, коли депутати голосували за приватизацію другого поверху «Будинку вчителя», вони також дозволили продаж іншого приміщення в центрі Кіровограду. Мова йде про приміщення площею 330 кв м на  вул. Шульгиних 32, корп.1. За 1,5 млн грн. його придбав ФОП Ярослав Попов. За інформацією кіровоградських ЗМІ,  Попов – чоловік Ірини Попової, що є співвласницею ТОВ «Ліки плюс». Ця фірма має власну мережу аптек та аптечних кіосків на Кіровоградщині. Другим співвласником та керівником «Ліки плюс» є Олег Баркар, який ще два роки тому входив до складу Ради обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка».

Це приміщення в центрі міста було продано за ціною 4,45 тис грн./кв м.

Встиг придбати собі декілька приміщень під час своє праці в якості депутата минулої міськради Роман Розгачов. Він знову обрався [3] до міськради, але якщо п’ять років тому балотувався від Партії регіонів, то тепер вибрав «Батьківщину».

В 2012 році депутати погодилися продати Розгачову відразу два приміщення в центрі Кіровограду. Спочатку в березні міськрада продала підприємцю-депутату 183 кв м на першому поверсі в пров. Фортечний 19  за 3,65 тис грн./кв м. Станом на 2012 рік нерухомість в цій частині міста була дорожчою мінімум вдвічі.

Потім у червні Розгачов придбав за 351,58 тис грн. нежитлове приміщення площею 148 кв м по вулиці Жовтневої революції, 70. Ця покупка обійшлася «регіоналу» в 2,38 тис грн за квадратний метр.

У 2013 році Роман Розгачов купив ще одне комунальне приміщенням в центрі Кіровограда за адресою Арсенія Тарновського 60. Тут за 72 квадратних метра депутат заплатив 284,15 тис грн., або 3,92 тис грн./кв м.

Загалом, найдешевше нерухомість в центрі Кіровограда міськрада продала Миколі Шишку. В 2012 році він купив 101 кв м в нежитловій будівлі по вул. Дворцовій 1а. за 71,77 тис. грн. – 712 грн./кв м. Це в рази нижче від цін, що були в той час навіть на нерухомість найнижчої якості в центрі Кіровограда.

Микола Шишко – батько головного спеціаліста з питань запобігання і виявлення корупції Кіровоградської міськради Олександра Шишка, котрий на останніх місцевих виборах балотувався [5] до міськради від партії «УКРОП».

Одночасно з продажем нерухомості на Дворовій міськрада в 2012 році продала 52 квадратних метра на вул.. В.Чорновола 1в. Це приміщення за  73,21 тис грн. придбав власник ТОВ «Орхідея» Ігор Гавренков. Сьогодні подібні приміщення на ринку продають продають [6] приблизно за 11 тис. грн./кв м, а в 2012 році Гавренков заплатив за нерухомість 1,4 тис грн./кв м.

До речі, в цьому будинку Гавренков отримав ще у 2011 році від міськради у власність 212 квадратних метри, заплативши за них 1,34 тис. грн/кв м. В тому ж році міськрада продала ТОВ «Орхідея» 82 квадратних метри за адресою вул. Волкова 18, корп.2. Ця купівля обійшлася фірмі в 215,42 тис грн., або в 2,62 тис грн./кв м. Але дане приміщення знаходиться в спальному районі міста досить далеко від центру.

В одному будинку з Гавренковим на вул.. Чорновола має у власності приміщення площею 134 кв м  місцевий інтернет-провайдер ТОВ «ІСП-Шторм», що належить Костянтину Макаренко та Віталію Олійнику. Вони є також співвласниками ТОВ «Група Технології онлайн». В 2013 році міськрада продала їм приміщення за 311,47 тис грн. – 2,33 тис грн./кв м. Тобто, приміщення в одному будинку міськрада оцінювала в різні гроші.

Детально про приватизацію нерухомості в 2010-2015 роках дивіться тут, карту цієї нерухомості можна побачити тут [7].

Павло Лісниченко, «Наші гроші. Регіон»