ГПУ поновила розслідування розпилу мільярдів «Укртрансгазу» донецькими «прокладками»
12.12.2015   //   108 Переглядів

Суд надіслав першому слідчому відділу Управління з розслідування особливо важких справ Генпрокуратури матеріали для перевірки по державних закупівлях «Укртрансгазу» із ТОВ «Промінвеставтоматика». Про це свідчить ухвала Верховного Суду України від 13 жовтня.

У 2011-2012 роках «Укртрансгаз» закупив у «Промінвеставтоматики» запасні частини до газоперекачувальних агрегатів типів ГТК-10І. Держпідприємство перерахувало фірмі 460,47 млн грн. Товари повинні були надійти на центральні склади філії «Укртрансгазу» – «Виробничого ремонтно-технічного підприємства «Укргазенергосервіс».

Відповідно до специфікацій, виробником запчастин є компанія Tyrbine Services LTD (США). Проте, згідно з даними Міндоходів, запасні частини до ГПА типу ГТК-10І виробника Tyrbine Services LTD на території України не розмитнювались та державний кордон в пунктах пропуску не перетинали.

Генпрокуратура здійснює досудове розслідування за фактами розкрадання державних коштів службовими особами «Укртрансгазу» у період за 2010-2014 роки.

У лютому 2015 року «Промінвеставтоматика» звернулася до суду з вимогю стягнути з «Укргазенергосервісу» 129,32 млн грн, з яких 96,11 млн грн – борг. Матеріали цієї справи суд направив слідчим ГПУ, оскільки вони можуть містити факти щодо розкрадання державних коштів. Провадження у справі за позовом «Промінвеставтоматики» зупинене.

Засновником і директором ТОВ «Промінвеставтоматика» є Олександр Пінчук з Макіївки. Зараз ця фірма прописана в Києві, а раніше вона була зареєстрована в Донецьку.

Протягом 2011-2013 рр. «Промінвеставтоматика» отримала від «Укртрансгазу» підряди на 567,25 млн грн. Загалом з 2010 року разом із іншими донецькими фірмами «Укртурборемонт», «Турботрейд» і «Турболінкс» вони виграли в «Уктртрансгазу» тендери на 2,5 млрд грн. Більше ці фірми держпідрядівне вигравали.

Журналістське розслідування показало, що засновники цих фірм є підставними особами, близько знайомі один з одним. Гроші за запчастини передавалися по ланцюжку «транзитних» фірм, які також використовувались групою «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова, друга молодшого сина екс-президента України Віктора Януковича.

У 2013 році правоохоронці вже розслідували цю оборудку, однак тоді кримінальне провадження було закрите через відсутність складу злочину у діях «Укртрансгазу».

Залиште відповідь