- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Кіровоградський суд виявив, що в Україні півроку не діяли антикорупційні закони

Суд відмовив прокуратурі в притягненні до адміністративної відповідальності депутата Кіровоградської облради через конфлікт інтересів при голосуванні за перепризначення своєї дружини на посаду керівника комунального закладу.

Таке рішення прийняв [1] Ленінський районний суд м. Кіровограда.

В квітні 2015 року Кіровоградська обласна рада проголосувала за продовження терміну перебування на посаді директора комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти ім. Сухомлинського» Людмили Корецької. Вона з 1998 року є дружиною Миколи Корецького, який на той час був депутатом Кіровоградської облради.

Прокуратура в позові вказала, що Корецький приймав участь в тому голосуванні. При цьому він, як того вимагав діючий тоді закон «Про засади запобігання та протидії корупції», не вжив заходів для недопущення конфлікту інтересів та невідкладно не повідомив керівника облради про існування такої ситуації.

Адвокат Корецького в суді заявив, що його підзахисний не визнає своєї вини через відсутність складу правопорушення.

Суд погодився з цими аргументами та заявив, що перебуваючи депутатом Корецький не мав посади в колегіальному органі, яким є Кіровоградська облрада, і не мав з нею будь-яких трудових відносин. Крім того, він жодним чином не був відповідальним перед головою облради, так я був відповідальним лише перед своїми виборцями.

Крім того, суд вказав, що закон «Про засади запобігання та протидії корупції» втратив свою чинність в жовтні 2014 року після прийняття закону «Про запобігання корупції». Але новий закон, який містив також норми про недопущення конфлікту інтересів, вступив в силу тільки через півроку після ухвалення – після голосування облради про перепризначення його дружини. Таким чином, вирішив суд, Корецький не порушив антикорупційне законодавство і відмовився притягти його до адміністративної відповідальності.

Микола Корецький був обраний депутатом Кіровоградської обласної ради в 2010 році від Партії регіонів. Він також займає [2] посаду директора державного навчального закладу «Кіровоградський професійний ліцей ім. Героя Радянського Союзу О.С.Єгорова». На останніх виборах безуспішно балотувався до Кіровоградської облради від партії «Наш край», яку в пропрезидентській фракції «Блок Петра Порошенка» назвали [3] проектом Адміністрації президента. Як член партії «Наш край» намагалася стати депутатом обради і Людмила Корецька, але невдало. [4]