- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Кому належать ринки Олександрії

Безымянный3445 [1]Найбільші базари міста – під контролем «Опозиційного блоку».

Олександрія – місто обласного значення, яке є другим не тільки за розмірами та чисельністю населення, а і за впливом в області після Кіровограду.

Саме депутатом Олександрійської райради починав свою політичну кар’єру нинішній губернатор Сергій Кузьменко. Пізніше, в 2010-2012 роках, він очолював Олександрівську РДА, потім декілька місяців був заступником губернатора Сергія Ларіна, після чого обрався від Партії регіонів до Верховної Ради по мажоритарному округу саме в Олександрії.

Зараз сім’ю в Раді представляє батько губернатора – Анатолій Кузьменко, який також балотувався по округу в Олександрії, а тепер входить до президентської фракції «БПП-Солідарність». Вплив Кузьменків на місто і район надзвичайно сильний: їх група компаній «Агроком» орендує в районі найбільшу кількість землі, а футбольний клуб «Олександрія» представляє всю область у Прем’єр-лізі.

В той же час, останні 10 років Олександрія була центром Партії регіонів в області, і продовжує таким залишатися. Бо якщо кіровоградський осередок ПР після Революції гідності швидко розбігся по новим політичним проектам, то олександрійські «регіонали» зберегли структуру і лише змінили вивіску на «Опозиційний блок». За результатами останніх виборів вони мають всі шанси провести [2] в міськраду найбільшу кількість депутатів. Схоже, що саме кандидат ОП Степан Цапюк стане втретє мером міста. Саме з його ім’ям пов’язаний скандал на найбільшому ринку Олександрії.

КП «Олександрійський центральний ринок» 

У другому півріччі 2011 року виконком Олександрійської міськради передав його в оренду ТОВ «Управляюча компанія-2011». Зараз діяльність цієї фірми припинена. І не даремно, адже керувала вона ринком не довго – відразу після рішення виконкому в Олександрії почалися протести підприємців та активістів, які переросли у сутички з силовиками, а акція докотилася навіть до Києва.

Протестуючі звинувачували виконком в корупції [3]: конкурс було проведено непрозоро, фірма-орендар була створена за два місяці до конкурсу родичами членів виконкому. Одним з шести її засновників була Юлія Білоус – донька першого заступника міського голови Людмили Давиденко. Зараз Білоус очолює [4]Олександрійську міську організацію «Опозиційного блоку».

За допомогою суду, ЗМІ та громадськості рішення виконкому було скасовано і в 2013 році ринокповернули [3] до комунальної власності, де він знаходиться і сьогодні. Тоді ж на посаду директора було призначено Юрія Носа. На початку 2000-х він працював заступником директора цього ринку, але потім перебрався до Кіровограду, де спочатку працював заступником директора Колгоспного ринку Кіровограда, а потім його директором.

Також Юрій Нос є співвласником ТОВ «НГК-трейд», що спеціалізується на випуску харчової продукції з меду.

На місцевих виборах він балотувався до Олександрійської міськради від «Опозиційного блоку».

Авторинок КП «Жигулі»

 Керівником цього ринку з 2011 року є Олег Гаращенко, який до того працював старшим контролером на КП «Олександрійський центральний ринок». Гаращенко має значний депутатський досвід – був депутатом Олександійської міської ради 5-го  [5]та 6-го [6] скликань від Партії регіонів. У 2014 році працював членом ОВК №103 від ПР на виборах до Верховної Ради. На виборах 2015 року Гаращенко балотувався [7] до міськради Олександрії від «Опозиційного блоку».

З керівництвом КП «Жигулі» пов’язаний один скандал, який показує рівень «сепаратизму» місцевих керівників. В 2009 році Кабмін видав постанову, якою зобов’язав всі міста до 1 січня 2012 року встановити паркомати. Але керівник КП «Жигулі» Олег Гаращенко навідріз публічно відмовився [8] закуповувати дане обладнання. Більш того, використав цю ситуацію для підняття цін за паркову.

Ринок «Айсберг» 

Ринок належить однойменному ТОВ «Айсберг», власником котрого є подружжя – Сібірцев Андрій Вікторович та Сібірцева Наталія Василівна. Андрій Сібірцев на останніх виборах балотувався [7] до Олександрійської міськради від БПП «Солідарність». До того обирався в 2002 році до міськради від партії «Яблуко», а наступного скликання – від «Нашої України». Окрім ринку Сібірцеву належить будівельна компанія ПП «Бізнес-Еліт-Комфорт».

Але майбутнє ринку «Айсберг» туманне. Вже два роки тривають судові спори навколо законності рішення Олександрійської міськради про передачу ТОВ «Айсберг» земельної ділянки площею 0,27 га по вул. Червоного Козацтва. У листопаді 2013 року землю навіть переоформили [9] на КП «Олександрійський центральний ринок», однак постановою [10]Кіровоградського окружного адміністративного суду ділянку знов повернули ТОВ «Айсберг». На даний момент у суді знаходиться дві справи між «Айсбергом» та Олександрійською міськрадою, де сторони судяться навколо питання відсотку плати за оренду та продовження самого [11] договору.

Ринок «Олександрит»

Крім ринку за цією ж адресою вул. Лібкнехта,81 знаходяться майданчики для торгівлі. Нині ринок і кіоски в оренді у ФОП Боліла Ірина Миколаївна. Це дружина нині покійного екс-депутата [12]Олександрійської міської ради, директора ТОВ «Александрит» Болілого Петра Олексійовича. Зараз співвласницею цієї фірми є його дочка – Юлія Карпінська.

Павло Лісниченко, «Наші гроші. Регіон»