Гвардійці за 23 мільйони купили білоруські МАЗи, а не українські КрАЗи всупереч «публічним заявам перших осіб України»
17.11.2015   //   142 Переглядів

Військова частина 3078 Національної гвардії України 9 листопада уклала угоду з ТОВ «Спец-Ком-Сервіс» на постачання авто техніки на 22,72 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Гвардійці придбали шість машин технічної допомоги на шасі автомобіля МАЗ-6317 колісною формулою 6х6 по 3,79 млн грн. за штуку.

Значну частину ціни має становити переоснащення білоруських вантажівок для евакуації та ремонту пошкодженої автобронетехніки в польових умовах. Оскільки самі вантажівки можна придбати за 1,5 млн грн. Однак що саме має бути встановлено на МАЗах для Нацгвардії невідомо, оскільки торги проведено за переговорною процедурою. Це дозволяє замовнику купувати товар у єдиного обраного постачальника і при цьому не оприлюднювати технічне завдання на закупівлю, у якому має бути докладно розписано що саме купується.

Компанія «АвтоКРАЗ» Констянтина Жеваго, яка є єдиним українським виробником вантажівок, оскаржувала в АМКУ цю закупівлю саме через її непрозорість. Переговорну процедуру було проведено з огляду на дозвіл військовим структурам не проводити відкриті торги при нагальній потребі під час війни з Росією. На думку «АвтоКРАЗа», встановленню фактів наявності складної соціально-політичної обстановки в державі перешкоджає відсутність внутрішньої документації Головного управління Нацгвардії у вільному доступі. Також український виробник вказав, що до цього нагальної потреби в закупівлі спецвантажівок не виникало.

У свою чергу Нацгвардія не акцентувала увагу на військовій таємниці чи подібних аспектах, які б дозволяли приховати деталі закупівлі білоруських МАЗів, яка була проведена зі 100-відсоткою передоплатою згідно з листом Головного управління НГУ від 09.09.2015 № 3/22/1-6329.

Натомість гвардійці повідомили, що «АвтоКРАЗ» не запрошували до участі у переговорній процедурі, оскільки «відповідно до минулої співпраці зі Скаржником техніка, що постачалась Скаржником, не відповідала умовам технічного завдання та постачалась з порушенням строків поставки відповідно до умов договорів».

«За твердженням Замовника, умови застосування переговорної процедури закупівлі не зобов’язують Замовника проводити переговори зі стратегічними постачальниками техніки для українських силовиків відповідно до публічних заяв перших осіб України», – вказано у рішенні АМКУ.

Нагадаємо, минулого року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що «КрАЗ для нас основний і стратегічний постачальник на майбутнє – до тих пір, поки буде тримати конкурентну співвідношення ціна-якість, як зараз».

Залиште відповідь