- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Прокуратура з другої спроби відібрала у розшукуваного Кацуби і Салигіної 9 гектарів під Харковом

Харківський апеляційний господарський суд задовольнив позов прокуратури й зобов’язав ТОВ «Житлово-будівельний кооператив «Домострой» повернути у державну власність земельну ділянку площею 9,24 га.

Відповідну постанову [1] суд прийняв 12 жовтня.

27 жовтня 2005 року Дергачівська РДА передала в оренду TOB «Житлово-будівельне товариство «Домострой» земельну ділянку загальною площею 9,24 га за рахунок земель запасу державної власності на території Малоданилівської селищної ради терміном на 25 років. Ділянка знаходилася за межами населеного пункту, її цільове призначення було змінено з земель сільгосппризначення на землі житлової та громадської забудови – фірма планувала побудувати тут котеджі.

Але в 2014 році прокуратура вирішили оскаржити рішення про передачу земельної ділянки в оренду приватникам. За думкою прокуратура, при виділенні землі були порушені норми Земельного кодексу, оскільки спірна земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, а тому не може відноситись до земель житлової та громадської забудови.

В свою чергу Малоданилівська селищна рада повідомила, що у неї немає інформації про узгодження забудови згаданої земельної ділянки.

Суд першої інстанції відмовився скасувати договір оренди і повернути спірну землю в держвласність. Суд вказав, що в договорі був пункт, що земля почне використовуватися після включення її у межі населеного пункту. Крім того, законодавство не обмежує фірми у формі ТОВ на володіння земельними ділянками.

Проте колегія суддів не погодилася з рішенням суду першої інстанції і вирішила, що ділянка була виділена незаконно. Апеляційний суд підтвердив, що земля за межами населеного пункту не може виділятися під забудову. А пункт договору, який дозволяє використовувати землю після її включення у межі населеного пункту, не скасовує того, що рішення РГА було прийняте з порушенням законодавства.

Тому, апеляційний суд скасувала рішення першої інстанції, визнала рішення Дергачівської РДА незаконним і постановив повернути землю у державну власність.

ТОВ «Житлово-будівельний кооператив «Домострой» заснували Юлія Салигіна й Сергій Кацуба.

Юлія Салигіна є дружиною екс-нардепа та екс-голови Харківської облради (2006-2008 р.) Василія Салигіна.

Сергій Кацуба – екс-нардеп, колишній член правління НАК «Нафтогаз України», син екс-голови Дергачівської РГА (2007-2012 р) Володимира Кацуби, який зараз є нардепом (депутатська група «Партія «Відродження»).

На початку жовтня 2015 року Сергія Кацубу було оголошено в розшук [2]. Його підозрюють у розкраданні державних коштів у великих розмірах.