- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Підлеглі Райніна, по яким працюють слідчі, планують через нову «прокладку» розіграти 10 мільйонів

Департамент капітального будівництва Харківської облдержадміністрації 9 листопада акцептував пропозицію ТОВ «Бест-Р» щодо придбання монтованого обладнання для реконструкції очисних споруд вартістю 9,49 млн грн.

Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Обладнання призначене для реконструкції каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області, воно має бути поставлене в 2015-2016 роках. Реконструкцією передбачено зробити блок біологічної очистки, блок мікрофільтрації, приміщення зберігання та дозування гипохлориду натрія, споруду механічної очистки, а також мають бути підведені електромережі.

ТОВ «Бест-Р» зареєстроване 7 жовтня 2015 року – вже після оголошення про проведення торгів. Засновником є Дмитро Порохін. Розмір статутного фонду підприємства 5000 грн. При цьому у ДКТ від учасників торгів вимагали наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів.

Єдиним конкурентом переможця торгів було ТОВ «Кодем». Їх пропозиція виявилася на 4% дорожчою. Засновниками підприємства є Віктор Демченко та Елла Кутько. Раніше серед засновників був Микола Кожанов.

В тендерній документації ТОВ «Кодем» вказало телефон 701-27-65, який також використовувало [1] як контактний ТОВ «Спецводстрой», де генеральним директором значився теж Кожанов.

Співвласниками фірми «Спецводстрой» є сестра Кутько Інна Морозова та Леонтій Антонюк, який раніше очолював Харківське обласне виробниче управління меліорації і водного господарства.

ТОВ «Спецводстрой» в 2014 році виграло тендер [2] на реконструкцію очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради вартістю 21,02 млн грн. На початку 2015 року на ці роботи додатково виділили ще 2,82 млн. грн.

Крім того, 28 січня 2015 року «Спецводстрой» підписало договір [3] на обладнання для цих очисних споруд вартістю 15,17 млн. грн.

Минулого року міліція відкрила декілька кримінальних проваджень за ознаками привласнення майна та зловживання службовим становищем керівництвом фірми. Слідчі вважали, що роботи з реконструкції каналізації були завищені в рази. Крім того, правоохоронці вважать, що керівники ТОВ «Спецводстрой» діяли у зговорі з чиновниками департаменту капітального будівництва Харківської ОДА, а представник підприємства передавав [4] керівнику цього Департаменту готівку на суму, яка складала 20-25% від отриманих бюджетних коштів. Так, слідство розслідує один епізод справи, коли власник «Спецводстрою» передав директору Департаменту більше мільйона гривень готівкою.

Зараз «Спецводстрой» проходить процедуру ліквідації. Кримінальне провадження по цій фірмі було об’єднано зі справою про розкрадання бюджетних коштів чиновниками департаменту капітального будівництва ХОГА на тендерах в 2012 році.

Нагадаємо, що в 2011-2015 роках Департамент капітального будівництва ХОДА очолював Євгеній Шахненко, який зараз займає посаду віце-губернатора і курирує будівництво в області.

Харківську ОДА з лютого 2015 року очолює Ігор Райнін. До того він працював в Адміністрації президента, а по призначенні губернатором також став радником Бориса Ложкіна по регіональній політиці.