- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Оточення Кернеса узаконило власність на елітну землю поряд з Лісопарком

Суд відмовив прокуратурі у задоволенні позову до ПП «Гайленд» про повернення в комунальну власність земельної ділянки в Харкові площею 1,05 га та вартістю 4,44 млн грн.

Про це повідомляється у рішенні [1] Господарського суду Харківської області від 10 вересня.

В 2009 році депутати Харківської міськради безкоштовно передали у власність обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Парус плюс» земельну ділянку 1,05 га поряд з Лісопарком (кадастровий номер 6310136600:04:004:0044). В 2013 році цю землю кооператив продав фізичній особі, яка перепродала її ПП «Гайленд».

У липні 2015 року прокуратура оскаржила рішення депутатів щодо безкоштовної передачі землі у приватну власність. За думкою прокуратури, ділянка була передана з порушенням вимог [2] Земельного та Житлового кодексів.

Але суд вирішив, що кооператив отримав землю законно. Крім того, суд вказав, що дія рішення міськради закінчилася після того, як кооператив продав спірну землю.

Тож суд відмовив прокуратурі у позові, а земля залишилася у власності ПП «Гайленд».

ОК «ЖБК «Парус Плюс» заснували Микола Сировацький, Марина Одарченко та Олег Головко. В 2011 році серед засновників кооперативу були родичі депутата міськради Ігоря Аріха – Денис Аріх, Світлана Аріх й Вадим Євтюшкін. Зараз засновниками кооперативу є Сергій Божко, В’ячеслав Колодій та Антон Лобов. Кооператив зареєстровано у Харкові по вул. Котлова, 216.

За цією ж адресою зареєстроване й ПП «Гайленд», засновником якого записаний Сергій Велигоша. Останній був засновником декількох кооперативів, аналогічних «Парус Плюс». Зокрема, у ОК «ЖБК «Титан» [3] його партнером був Вадим Євтюшкін. Пізніше серед засновників цього кооперативу був Антон Лобов.

Також Велигоша фігурує у засновниках ОК «ЖБК «Фортеця», де його партнерами є Олександр Коровкін, Ілля Співак й Людмила Гудкова. Цей кооператив, який зареєстровано також за адресою Котлова,216, отримав безкоштовно 36,30 га у Помірках.

Олександр Коровкін є засновником біля десятка схожих кооперативів, які отримували землю за аналогічною схемою. Також Коровкін є бізнес-партнером сина Генадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ «Фірма «Діана», яка володіє Сумським ринком у Харкові.