- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Державу змушують заплатити 11 мільйонів електростанції Близнюка в ЛНР

Суд зобов’язав держпідприємство «Енергоринок» заплатити 11,12 млн грн. боргу за поставлену електроенергію ТОВ «Вітряний Парк Лутугинський». Про це свідчить рішення [1] Господарського суду м.Києва від 21 вересня.

У квітні 2014 р. ДП «Енергоринок» підписав договір поставки електроенергії з ТОВ «Вітряний Парк Лутугинський».

У суді «Вітряний Парк Лутугинський» вимагав стягнути з «Енергоринку» заборгованість за електроенергію за період 18 лютого – 25 березня 2015 року.

Однак відомо, що 18 лютого, 24 березня і 1 квітня НКРЕП прийняла постанови про нездійснення платежів виробникам електроенергії, чиї потужності розташовані на непідконтрольній державі Україна території. Тобто здійснювалось нарахування коштів за куплену електроенергію у ТОВ «Вітряний Парк Лутугинський», але гроші не проплачувались.

Але 16 березня Донецький окружний адмінсуд визнав [2] постанову НКРЕП від 18 лютого протиправною. Відтак суд вирішив, що вона не може бути підставою для неперерахування коштів.

Тільки у травні Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою з 1 травня «Енергоринок» не купує і не оплачує електроенергію з неконтрольованої території. Цією ж постановою «Енергоринок» зобов’язано погасити наявну заборгованість.

Відтак суд вирішив, що ДП «Енергоринок» має погасити заборгованість перед «Вітряним Парком Лутугинський».

«Вітряний Парк Лутугинський» раніше знаходився у м.Лутугине Луганської області. Після захоплення території терористами фірма перереєструвалась у Києві.

Засновниками компанії значаться КУА «Вітряні парки України», КУА «Укрмашінвест», інвестиційний фонд «М-Капітал» і «Зейлаус Холдінгз Лімітед» з Кіпру.

Бенефіціарми «Укрмашінвесту» є Олена Близнюк – невістка екс-міністра ЖКГ, екс-нардепа від ПР Анатолія Близнюка, а також Людмила Ульященко, відома як помічник нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Максима Єфімова. Також Ульященко є директором з економічних питань «Енергомашспецсталі», де президентом є Єфімов, а заступником директора – Сергій Близнюк, син Анатолія Близнюка.

«УК «Вітропарки України» оформлена на кіпрську компанію «ЕйчСі Віндпаркс Юкрейн Лімітед», а бенефіціарами значаться бізнесмен Олег Мкртчан і кіпріот Стіліанос Стіліаноу.