- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

С призначенням Жебрівського Донецька ОДА змінила постачальники ліків

Департамент охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації 16 вересня за результатами тендеру уклав угоду з ПрАТ «Медфарком-Центр» на постачання ліків з умістом інсуліну терапевтичної призначеності на суму 73,00 млн. грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

«Медфарком-Центр» має поставити закладам охорони здоров’я області 41 найменування інсуліну та його аналогів до кінця поточного року. Облздрав не опублікував даних щодо цін за одиницю товару, тому порівняти їх із цінами інших закупівель неможливо.

Власниками «Медфарком-Центр» є одесити Михайло Даварашвілі, Борис Колісниченко, Павло Порван та швейцарська фірма «Палма груп с.а.» (Palma group s.a.). Колісниченко є бізнес-партнером [1]колишнього нардепа і екс-заступника міністра транспорту Ігоря Урбанського по ТОВ «Судноремонтне підприємство «Дунайсудносервіс» та ще низці компаній. Сьогодні його син Олександр Урбанський єнардепо [2]м від «Блоку Петра Порошенко».

Єдиним конкурентом переможця, як і зазвичай [3], було ТОВ «Людмила-Фарм» Олени Миронової та Костянтина Грошева. Останніми роками воно є найбільшим підрядником  [4]МОЗу. У лютому цього року СБУ запідозрило фірму [5] у нанесенні держбюджету збитків на 1,26 млрд. грн. через завищення цін на ліки.

У грудні минулого року «Медфарком-Центр» вже вигравав одні торги департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА на 182 тис. грн. Проте нинішня закупівля інсуліну – це перший значний тендер установи на закупівлю ліків, який виграло не ТОВ «А’СТА».

Власником «А’СТА» [6] до 2013 р. через «Український аптечний холдинг» була група СКМ Ріната Ахметова. У серпні 2013 р. у СКМ повідомили про продаж холдингу. За інформацією газети «Капітал» [7], його купили структури Андрія Шишацького, який за часів Януковича очолював Донецьку ОДА.

Шишацький у 2009-2010 рр. працював директором ТОВ «Фармація Донбасу». Так раніше називався «Український аптечний холдинг», куплений у 2010 р. групою Ахметова. Також Шишацький довгий час працював менеджером на підприємствах СКМ, зокрема очолював Харцизький трубний завод, що належить «Метінвесту».

Від заснування в 2008 р. у «Віснику держзакупівель» є інформація про тендери департаменту, виграні «А’СТА» і ТОВ «Добрі Ліки» (теж входить до «Українського аптечного холдингу»), на загальну суму 1,24 млрд. грн. Фактично фірми, близькі до Шишацького, утримували монопольне становище на ринку держзакупівель на ліки і медичне устаткування в Донецькій області.

У червні 2015 р. президент Петро Порошенко призначив головою Донецької ОДА Павла Жебрівського, брата Філі Жебрівської – власниці фармацевтичної компанії “Фармак”. Директором [8] облздраву є Юрій Узун.