- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Пиляти ЗАлК на металолом росіянам допомагав спонсор енергодарівської «Самооборони»

Металеве обладнання з ПАТ «Запорізького алюмінієвого комбінату» протягом 2015 року вивозити три фірми, до однієї з яких має відношення до спонсора Самооборони Володимира Сірка. Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя [1]».

Соломянський райсуду м. Києва 26 серпня надав [2] правоохоронцям доступ до речей та документів фігурантів справи про кримінальне порушення посадовими особами «ЗАлКу».

У червні 2015 року Господарського суду м. Києва своїм рішення передав Фонду державного майна 60,01% акції ПАТ «ЗАлК», які раніше належали російському холдингу «РУСАЛ». А на початку липня правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо розкрадання майна комбінату з використанням службового становища, скоєне групою осіб в особливо великих розмірах за попередньою змовою.

З матеріалів судової справи стало відомо, що в 2015 році з електролізного цеху алюмінієвого комбінату на метал вирізали 608 електролізорів. Загальна вага призначеного для утилізації обладнання складала близько 1200 тон міді і 6600 тон алюмінію. Частину цього металу встигли вивезти, а іншу частину лише підготували до транспортування.

Також, в травні 2015 року на заводі демонтували  для  продажу три ливарних конвеєра для розливки алюмінієвої гущі.

Крім цього слідство встановило, що керівництво ЗАлКу готує демонтаж і вивіз обладнання для виготовлення алюмінієвої катанки.

Для вивозу обладнання на метал керівництво заводу уклало договір з трьома фірмами – «Євромаш» [3], «Дніпромет», «Буденергомонтаж ЛТД».

Єдиним засновником «Дніпроінмету» є «Євромаш», понад 90% якого належить британській «Burnaby Trading [4]». Директором «Євромашу» значиться Сірко Віталій Олександрович. Обидві фірми зареєстровані за однією адресою в Дніпропетровську.

В свою чергу, співвласником енергодарського «Буденергомонтаж ЛТД» є Сірко Володимир Олександрович, раніше відомий як керівник місцевої організації «Партії регіонів», а нині  один з спонсорів [5] Самооборони, також допомагає [6] військовим. Разом з ним допомагає армії його партнер по «Буденергомонтаж ЛТД» Олександр Шидловський.

В середині 2000-х ЗМІ відносили [7] Сірко до однієї з груп, яка бореться за владу в Енергодарі, зазначаючи при цьому, що його підтримують дніпропетровські бізнес-структури.

Нагадаємо, в липні СБУ звинуватила [8] «РУСАЛ» в незаконному демонтажі обладнання на 100 млн грн.

Нагадаємо, Україна в судах відмінила продаж росіянам акцій «ЗАлКу» через не виконання інвестиційних зобов’язань.