- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Суд не дозволив арештувати екс-керівника підрозділу «Укренерго» за 3,5 мільйони збитків

Суд не задовольнив клопотання слідчого ГУ МВС в Харківській області про тримання під вартою екс-директора ВП «Північна електроенергетична система» «Укренерго». Про це свідчить ухвала [1]Ленінського райсуду м.Харкова від 31 серпня.

Підозрюваного звинувачують у завданні збитків державі через закупівлю товарів за завищеними цінами. Зокрема він як керівник мав проконтролювати проведення порівняльного аналізу цін.

Згідно з порядком здійснення закупівель на Північній ЕС, порівняння цін мали провести начальник служби матеріально-технічного забезпечення підприємства та начальник відповідальної служби. Але цього не було зроблено, а директор Північної ЕС підписав договори із необґрунтовано завищеними цінами.

Загалом екс-директору Північній ЕС приписують завдання збитків державі в сумі 3,50 млн грн. Більшу частину цієї суми 2,78 млн грн. складає переплата за трансформатор у 2013 році.

Постачальником трансформатора було ТОВ «Енерговугіллявидобування», яке придбало його у ТОВ «Фобос-О». Останнє купило його у виробника ПАТ «Запоріжтрансформатор» за 6,70 млн грн. і перепродало Північній ЕС «Укренерго» за 9,48 млн грн [2].

Екс-директору Північної ЕС повідомлено підозру за ст.191 Кримінального кодексу – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем. Підозрюваний свою вину не визнав і вказав на те, що рішення приймались колегіально.

Слідчий просив суд застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, щоб той не міг заховатися від правосуддя, тиснути на свідків, знищити докази у справі, тощо.

Однак суд відмовив у клопотанні, оскільки тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, коли прокурор доведе, що більш м’які заходи не будуть дієві. Але прокурор цього не довів. Зокрема суд зауважив, що Північна ЕС є режимним об’єктом і тому підозрюваний доступу до її документації не матиме.

Тому суд зобов’язав підозрюваного протягом 2 місяців прибувати до кабінету слідчого, без дозволу слідчого, прокурора або суду (залежно від стадії провадження) не відлучатися за межі  с.Комсомольске Харківської області, попереджати слідчого, прокурора чи суд про зміну місця проживання.

Розслідування стосується екс-директора ВП «Північна електроенергетична система» «Укренерго»Михайла Позігуна [3].

Фірма «Енерговугіллявидобування» зареєстрована у м.Вишневе Київської обл. В останні роки нею володіли Микола Закревський та Вадим Даньяров. Віднедавна фірма переоформлена на Олексія Мацакова. З серпня цього року перебуває у стані припинення у зв’язку із банкрутством.

Друга компанія, що фігурувала у придбанні трансформатор, «Фобос-О» припинила діяльність у листопаді минулого року. Її заснували Юрій Калайтан і Олександр Канцелярук, обидва відомі як ліквідатори підприємств.