Антимонопольники оштрафували бердянський порт за ненадання інформації про розіграний тендер
08.09.2015   //   128 Переглядів

Запорізьке територіальне відділенння Антимонопольного комітету України оштрафувало ДП “Бердянський морський торговельний порт” на 10 тис. грн. за ненадання інформації про тендерні закупівлі в рамках розслідування можливих порушень в сфері економічної конкуренції. Про це йдеться в рішенні Запорізького господарського суду від 31 серпня.

Згідно матеріалів справи, рішення про накладання штрафу АМКУ прийнято в квітні 2015 року за ненадання документів про закупівлі пального у ТОВ “Запорізька трейдингова компанія”, яке конкурувало з ТОВ “Запоріжпром ойл”.

У відповідь на відповідну вимогу про надання документів “БМТП” відповів відмовою, аргументуючи це відсутністю у вимозі інформації про підстави перевірки чи особи, за заявою якої здійснюється перевірка; тим, що здійснення Відділенням контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції не є підставою для проведення перевірки і відсутністю відомостей щодо наданого Кабміном дозволу на проведення перевірки.

В свою чергу, “АМКУ” у повторному листі послалося на законодавство, яке дозволяє запитувати документи в раках здійснення контролю стосовно дотримання конкуренції і акцентувало на той факт, що лише запитуються документи, а перевірка діяльності порту не здійснюється.

На це “БМТП” знов таки вказало на факт відсутності у запиті інформації про порушення конкурентних прав будь-якої юридичної чи фізичної особи і посилання на конкретну норму закону, якою надано підставу для запиту документів.

Наприкінці березня АМКУ розпочало розгляд справи у зв’язку з наявністю в діях порту порушення законодавства про захист економічної конкуренції. При цьому антимонопольники повторно відправили порту запит на надання документів, ідентичний першому запиту, і отримали необхідні документи: реєстри надання документації конкурсних торгів, протоколи оцінки пропозицій конкурсних торгів, пропозиції конкурсних торгів Учасників, тощо.

Після прийняття рішення про накладання штрафу “Бердянський морський торговельний порт” звернувся до суду з вимогою визнання його недійсним.

Та суд відхилив головний аргумент порту стосовно тимчасової заборони  проведення перевірок суб’єктів господарювання  протягом січня-червня 2015 року, оскільки направлення Вимоги   з метою контролю  за дотриманням законодавства  про захист економічної конкуренції  не є перевіркою, а  лише способом одержання інформації для виконання покладених на органи Антимонопольного комітету України обов’язків.

Як повідомляли “Наші гроші. Запоріжжя”, ДП “Бердянський морський торговельний порт” замовив ТОВ “Запорізька трейдингова компанія” пального на 2,89 млн. грн. в останні дні 2014 року. “Запорізькою трейдинговою компанією” володіє Олена Свєтова. Єдиним конкурентом на тендері виступила фірма “Запоріжпром ойл” Леоніда Спину.

“ЗТК” зареєстрована по вул. Можайській, 63 в Запоріжжі. В той же час, вказаний в документації контактний телефон “Запоріжпром ойл” (224-05-96) належить компаніям “РКЦ Трейд” та“Запоріжоблторггромадхарч”, які також знаходяться по вулиці Можайській, 63.

Залиште відповідь