- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

В елітному пригороді Харкова незаконно роздали коштовні землі профспілкового санаторію

Слідчий відділ Харківського РВ ГУМВС України у Харківській області проводить досудове розслідування по факту незаконного відчуження та зміну цільового використання земель «Санаторію Рай-Оленівка» площею 25,05 га.

Про це йдеться в ухвалі [1] Харківського районного суду від 24 липня.

Дочірнє підприємство «Санаторій Рай-Оленівка» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» на підставі державного акту від 1997 року використовувала земельну ділянку оздоровчого призначення, яка розташована в межах с. Рай-Оленівка Пісочинської селищної ради Харківського району площею 49 га.

В 2006 році директор санаторію підписав клопотання про відмову від користування земельною ділянкою площею 20,52 га. Після чого рішенням Пісочинської селищної ради ділянка була включена до земель запасу.

Як встановило слідство, підписуючи клопотання, директор санаторію діяв незаконно, адже не мав на це згоди правління ЗАТ «Укрпрофоздоровниця».

В 2008 році Пісочинської селищна рада передала в оренду ТОВ «Харківська інвестиційна будівельна компанія» Петра Маркова ті Ігоря Конарєва на 49 років дві ділянки землі площею 8,37 га та 11,60 га зі зміною цільового призначення з оздоровчого на житлову та громадську забудову.

Однак в 2009 році договір на оренду першої ділянки було розірвано, а землю передали у власність 47 громадянам. У тому ж році ще понад два десятки людей отримали земельні ділянки на території Рай-Оленівки.

Правоохоронці вважають, що посадовці Пісочинської селищної ради виділили землю санаторію з порушенням вимог Земельного кодексу. Адже Кабмін не надавав згоду на зміну цільового призначення землі, яка належала ДП «Санаторій Рай-Оленівка».

За думкою слідчих, вчинили порушення закону й посадовці Держкомзему, які погодили земельну документацію.

Вартість відчуженої земельної ділянки становить 9,67 млн. грн.

Зараз тривають слідчі дії.

Головою Пісочинської селищної ради с 1992 по червень 2015 року був Олександр Чернобай. В червні він написав заяву про відставку. З липня заступником голови Пісочинської селищної ради є його син Олег Чернобай.

До свого призначення він працював в міліції у відділі боротьби зі злочинами у сфері земельних відносин.

Крім того, депутатами Пісочинської селищної ради є брат Олега Чернобая – Андрій, та теща – Зінаїда Заєць.

Санаторій «Рай-Оленівка» [2] розташований в Пісочинському курортному селищі з однойменною назвою, в 12 км від Харкова, в оточенні листяного і соснового лісу. Недалеко від санаторного закладу є водоймище. На території оздоровниці розбитий великий парк і сад, що займають в середньому 25 га.