- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Суд визнав законними кіоски на зупинках маршруток в Маріуполі

Суд визнав законним рішення Маріупольської міськради про виділення під торгівельні кіоски землі всупереч нормам генерального плану міста.

Відповідне рішення 20 липня прийняв [1] Донецький апеляційний господарський суд.

У жовтні 2014 року Маріупольська міська рада передала в оренду на п’ять років фізичній особі – підприємцю Мищенко Тетяні Анатоліївні три земельні ділянки загальною площею 0,013. Ділянки розташовані на проспекті Металургів 174, на них розміщено декілька торгівельних кіосків. З рішення [2]міськради відомо, що перед цим Мищенко купила кіоски на цій території, які з 2011 року були власністю іншого підприємця.

В травні 2015 року прокуратура звернулася до суду з вимогою скасувати рішення міськради про передачу Тетяні Мищенко в оренду землі на одній із центральних вулиць міста. В позові прокуратури було сказано, що згідно генплану Маріуполя від 2012 року, спірні кіоски знаходяться в межах червоних ліній проспекту Металургів, де їх будівництво заборонено. Адже законодавство передбачає, торгівельні кіоски дозволено встановлювати на відстані не менше ніж 2 м від тротуару, але не ближче ніж 10 м від краю проїзної частини дороги. Щодо зупинок, то тут додається ще норма, згідно з якою, торгівельні кіоски не можна ставити в 40 метровій зоні навколо знаку, що позначає зупинку. Виняток діє лише для кіосків, які займаються продажу білетів.

Суд першої інстанції погодився, що підприємець встановила кіоски з порушеннями, але саме рішення міськради було законним. Тому суд відмовив в позові прокуратури, вказавши, що порушення можуть бути виправлені шляхом демонтажу кіосків. Для цього потрібно, щоб до суду звернулася особа, права якої були порушені в цій ситуації. Твердження прокуратури про те, що під час голосування про виділення землі в оренду депутати були проінформовані про наміри підприємця поставити там кіоски, суд поставився критично. На його думку, наміри не є подіями, які тягнуть за собою юридичну відповідальність.

З цими висновками суду першої інстанції погодився Донецький апеляційний господарський суд і залишив без задоволення апеляційну скаргу прокуратури.

Таку позицію Господарського суду Запорізької області підтримав й Донецький апеляційний господарський суд.

Проспект Металургів – одна з центральних та найдовших вулиць Маріуполя.