Ахметівська “Паралель” програла всі судові інстанції та залишилась паливним монополістом в Мелітополі
07.08.2015   //   135 Переглядів

ТОВ “Паралель-М ЛТД”, що входить до бізнес-групи Ріната Ахметова, залишилась зі статусом монополіста на паливному ринку Мелітополя у сегменті високооктанових бензинів. Відповідну  постанову 15 липня прийняв Вищий господарський суд.

У жовтні 2014-го року адміністративна колегія запорізького відділення Антимонопольного комітету ухвалила розпорядження, яке визнавало низку операторів АЗС монополістами у Мелітополі та прилеглих до нього селищах у сегменті продажу високооктанових бензинів А-95, А-98 та їхніх аналогів.  Компаніями, що займають монопольне/домінуюче становище у даному сегменті в цієї локації, було визначено “Окко-нафтопродукт”, “Лукойл-Україна”, “Запоріжнафтопродуктгруп” і “Паралель-М ЛТД”. Їхня сукупна частка на даному ринку перевищувала 70% та між ними, за висновками АМКУ, була відсутня конкуренція.

В свою чергу, “Паралель” не погодилась із таким визначенням та подала позов на скасування даного розпорядження у тій частині, що стосується безпосередньо її. Представники фірми у суді зазначили, що у розпорядженні фацівців АМКУ не довели факт  їхнього монопольного становища на ринку, не обґрунтували товарні межі ринку, не дослідили фізичні і технічні характеристики бензину, та співвідношення цін на  нього в межах ринку.

У розгляді справи Господарський суд Запорізької області здійснив перевірку відповідності розпорядження запорізького АМКУ до профільних законів та підзаконних актів, та визнав у ньому відсутність суперечностей. Як було зазначено в установчій частині рішення суду, аналіз даних бензини свідчить про сталу та тривалу мовчазну координацію суб’єктів господарювання, коли впродовж 2012, 2013, січня-квітня 2014 вказані оператори ринку синхронно підвищували або знижували роздрібні ціни на пальне. При цьому фірмами, зазначеними у розпорядженні, не було наведено будь-яких пояснень щодо причин паралельної поведінки.

Відповідно, на початку 2015-го року суд першої інстанції відмовив у позові ТОВ “Паралель-М, ЛТД”. Після цього фірма подала апеляцію, але колегія суддів Харківського апеляційного госпсуду залишила у силі рішення першої інстанції. Вищий господарський суд України, як було вказано вище, теж лишив рішення Запорізького госпсуду без змін.

Статус монополіста у певному сегменті ринку сам по собі не є правопорушенням та не тягне за собою жодних стягнень чи зобов’язань. Втім, після отримання даного статусу суб’єкт підприємницької діяльності потрапляє під моніторинг АМКУ, та його ціни чи коло контрагентів можуть бути визнані такими, що завдають шкоду вільній конкуренції. Для кваліфікації дій як зловживання монопольним становищем, антимонопольному комітету достатньо лише довести потенційну можливість ущемлення інтересів конкурентів, контрагентів або споживачів без доведення нанесення реального збитку.

Залиште відповідь