- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Фірма, що безкоштовно орендувала тролейбуси в Кіровограді, єдина отримає 15 мільйонів за пільговиків

В 20015 році в бюджеті Кіровограда передбачено 14,60 млн грн на компенсацію перевезення пільгових категорій населення. Гроші отримає один єдиний перевізник – ТОВ «Єлисаветградська транспортна кампанія».

Про це стало відомо з відповіді заступника міського голови Сергія Васильченка на інформаційний запит «Наших Грошей».

У грудні 2009 року рішенням Кіровоградської міськради було затверджено «Порядок розрахунку компенсаційних виплат за рахунок субвенції з державного бюджету підприємствам електро- та автомобільного транспорту м. Кіровограда за пільговий проїзд окремих категорій громадян».

Починаючи за 2009 року дану субвенцію отримували два підприємства-перевізники – ТОВ «ЄТК», що з 2004 року орендує цілісний майновий комплекс КП «Кіровограделектротранс», та ВАТ «Автопарк 13527». Останнє було монополістом в сфері пасажирських перевезень великогабаритним транспортном до кінця 2014 року, але нині перебуває підприємство в стані ліквідації.

Кіровоградські перевізники у лютому 2015 року звернулись [1] до міськради з вимогою перерозподілити передбачені на 2015 рік кошти, виділивши їх усім перевізникам. Однак у цьому їм було відмовлено через Положення, яке передбачає компенсацію лише тим перевізникам, що здійснюють перевезення у так званому «звичайному режимі». Такий режим роботи, за документами має лише «ЄТК». Інші 11 пасажирських перевізників працюють «в режимі таксі», хоча теж безкоштовно мають перевозити пільгову категорію пасажирів.

Міськрада на черговій сесії 31 березня 2015 року спробувала прийняти Положення у новій редакції [2], однак голосування було провалено [3]. Цьому сприяла позиція колишнього заступника мера Василя Дзядуха, котрий раніше лобіював позицію ТОВ «ЄТК» щодо незаконного [4] звільнення підприємства від сплати орендної плати,

Засновники ТОВ «Єлисаветградська транспортна кампанія» є Бахмач Євгеній Степанович, Бахмач Наталя Володимирівна, Тарасенко Зоя Анатоліївна та ТОВ «Гранекс». Керівник та підписант – Гросул Валерій Павлович.

Євгеній Бахмач відомий у Кіровограді підприємець, голова наглядової ради ПАТ «НВП «Радій», яке регулярно отримує підряди «Енергоатому» на сотні мільйонів гривень [5]. Його фірма фігурувала в звіті Держфінінспекції про зловживання [6] в системі «Енергоатому». За даними ревізорів, кілька угод з цими фірмами за часів Віктора Януковича призвели до збитків держкомпанії, або не були погоджені аудиторами.

Разом з дружиною Наталею Бахмач він також є засновником ТОВ «Зерновик» та ПАТ «Кіровоградграніт». Через це товариство Бахмачі контролюють вищезгадане ТОВ «Гранекс».

Колишній заммера, а нині депутат Василь Дзядух раніше був керівником ще одного заснованого Бахмачами підприємства, що довгий час отримувало компенсацію за перевезення пільговиків – ПАТ «Автобусний парк 13527».

Станом на 1 липня 2015 року, згідно наданої «Нашим Грошам» інформації, фактичні видатки за перевезення пільгових категорій громадян ТОВ «ЄТК» склало 6,9 млн грн., з котрих профінансовано міськрадою 5,49 млн грн.

Більш детально про стан ринку пасажирських перевезень в регіоні і власників фірм-перевізників читайте в матеріалі «Наші гроші. Регіон» «Топ-10 пасажирських перевізників Кіровограда». [7]