- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Вищий суд зобов’язав Голу Пристань провести конкурс на вивіз сміття, який вона ігнорує чотири роки

Голопристанська міська рада повинна виконати рішення Антимонопольного комітету та провести новий конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів в місті Гола Пристань (Херсонська область).

Таку постанову [1] прийняв Вищий господарський суд.

В жовтні 2011 року міська рада призначила КП «Міськтеплокомуненерго» виконавцем послуг з утримання об’єктів благоустрою. Зокрема, цим рішенням КП отримало замовлення на вивіз з міста сміття.

Через два роки – в вересні 2013 року – Адміністративна колегія Херсонського обласного територіального відділення АМКУ вирішила, що це рішення міськради порушило законодавство про захист економічної конкуренції. АМКУ встановив, що законодавство вимагає при виборі виконавця з вивозу сміття провести конкурс. Голопристанська міськрада його не провела, чим надала неконкурентну перевагу комунальному підприємству.

АМКУ повідомив міськраду про своє рішення і поставив вимогу провести конкурс на вивезення твердих побутових відходів. Але голопристанські депутати проігнорували ці. Після цього, в січні 2015 року, тервідділення АМКУ звернулося до суду господарського суду і виграло справу.

Голопристанська міськрада подала апеляцію в якій вказала [2], що обов’язкове проведення конкурсу під час виборів оператора з вивезення сміття було зафіксовано в постанові Кабміну, яку той прийняв в листопаді 2011 року. А КП «Міськтеплокомуненерго» отримало замовлення на вивіз відходів з Голої Пристані в жовтні 2011 року. Таким чином, міськрада не знала про необхідність проведення конкурсу.

Крім того, в 2014 році в Голопристанська міськрада планувала прийняти Схему екологічного очищення міста. Але кошти, передбачені на цю програму, пізніше були направлені на виплату зарплати працівникам освіти, тому Схема не запрацювала.

Але апеляційний суд, а тепер і Вищий, скаргу міськради відхили. Суди встановили, що провести конкурс з вибору оператора з вивезення сміття місцеву владу зобов’язує постанова Кабміну ще від 2008 року. Більш того, Голопристанська міськрада чотири роки просто ігнорувала рішення АМКУ про необхідність виправлення поршень закону про захист економічної конкуренції.

Гола Пристань – місто обласного значення Херсонської області, та центр однойменного району. Постановою Кабміну від 1997 року Гола Пристань отримала статус курортного міста. З 1998 року і до тепер міським головою є Анатолій Негра.

КП «Міськтеплокомуненерго» багато років очолює Леонід Мороз. Основним видом діяльності підприємства вказано постачання пари та гарячої води.