- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Кому належать мисливські угіддя Харківщини

dogs1 [1]Вбивця Кушнарьова, нардеп Шенцев, батько і помічник Добкіна, банкір Суботіна, начальник пошти – найбагатші на землю мисливці.

За останні 15 років Харківська обласна рада роздала в оренду півтора мільйони гектарів мисливських угідь різним приватним фірмам та громадським організаціям. Всі ці договори, а їх близько чотирьох десятків – довготривалі, у багатьох з них термін дії закінчиться через 30-45 років.

Найбільше угідь у Харківської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР). Це символічно, оскільки всеукраїнська організація була заснована саме в Харкові ще в 1921 році.

Топографічна карта Харківщини

kharkovskaya_2 [2]kharkovskaya_1 [3]

На початку липня цього року облрада надала в користування товариству угіддя в дев’яти районах Харківщини. І хоча УТМР останні півроку проводила різні публічні заходи з вимогою надати їм угіддя, сама діяльність товариства далеко не публічна. Хто ті «більше сотні мисливців», які входять до УТМР – таємниця. Відомо лише, що харківське товариство очолює колишній військовий Анатолій Зарецький, який останні 15 років пропрацював в УТМР.

Михайло Добкін хотів розтягнути мисливські угіддя Харківщини на пять комунальних підприємств. [4]

Михайло Добкін хотів розтягнути мисливські угіддя Харківщини на пять комунальних підприємств.

Більшість учасників оформили своє членство в товаристві ще за часів Радянського союзу. За часів губернаторства Михайла Добкіна у товариства були непрості стосунки з владою. Добкін запропонував обласним депутатам не продовжувати договори мисливцям, по яким сплив термін, а створити спеціалізовані комунальні підприємства «Слобожанський мисливець». Таких КП було створено п’ять, очолили їх представники УТМР. Щоправда, комунальні підприємства не запрацювали.

Нова еліта Харківщини вибрала для комфортного полювання створення спеціальних фірм. За останні 15 років обласна рада виділила їм майже мільйон гектар угідь.

Найбільше в оренді сьогодні офіційно знаходиться у фірми «Мрія» депутата Куп’янської райради Анатолія Головка, яка в кінці 2014 року отримала 100 тисяч гектарів на 49 років.

Вдвічі менша площа орендована трьома фірмами, до яких причетний народний депутат «Опозиційного блоку» Дмитро Шенцев.

кушнарев [5]

Євген Кушнарьов був одним з найвідоміших мисливців Харківщини.

В січні 2007 року завдяки своєму помічнику Шенцев став відомий всій країні. Бо це його помічник Дмитро Завальний на полюванні смертельно поранив екс-губернатора Харківщини та одного з лідерів Партії регіонів Євгена Кушнарьова. В кримінальній справі Завальному, який був призером юнацьких змагань зі стендової стрільби, звинувачували у вбивстві з необережності та незаконному носінні зброї. Але весною 2009 року Завальний був амністований. При цьому він не провів у в’язниці жодного дня, бо був на підписці про невиїзд.

Сам Завальний є співзасновником фірми «Гай», яка зараз має в оренді понад 16 тис га угідь. В рейтингу найбагатших мисливців він не набагато відстав від братів Віктора та Сергія Пієвих, що полюють разом з батьком екс-губернатора Харківщина Марком Добкіним на 30 тисяч гектарів. Близько 20 тис га угідь орендує помічник Добкіна в Раді Роман Копилов.

 

Балаклійський район. Найбільшим користувачем угідь в цьому районі є ТОВ «Природоохоронне підприємство «Беркут», яке орендує 21,52 тис га. Директором підприємства є Іван Лутай, а заснували його Євген Білоусов, Сергій Євсюков та Любов Конавенко.

Також у цьому районі має мисливські угіддя ТОВ «Прироохоронне підприємство «Червонодонецьке». Його заснували ТОВ «НГС» та депутати Чернодонецької селищної ради Андрій Вахрів і Андрій Золотарьов. «НГС» належить депутату Балаклійської райради Генадію Решетняку, Дар’ї Корпан та Марії Михайловой.

Ще 15 тис га орендують ТМР «Лісівник» Сергія Євсюкова, який згадувався вище як засновник ПП «Беркут». Крім нього «Лісівником» володіють колишній директор ДП «Балаклійський лігосп» Микола Кіктьов та теперішній в.о. директора цього ДП Олександр Коновалов.

Ще невеликі угіддя є у ТОВ «Лісомир» і ТОВ «Гай».

Богодухівський район. ТОВ «Мурафський фазан» в 2012 році отримало 18 тис га мисливських угідь, більшість з яких розташовані у цьому районі. Одним з засновників цього підприємства є голова Харківської обласної спілки ветеранів Афганістану Володимир Рижков. Другий – колишній керівник ЗАО «Серп і Молот» В’ячеслав Владимиров.

Також серед засновників фірми – замдиректора правління АК «Харківобленерго» Василь Скопенко, член виконкому Богодухівської міськради Володимир Наконечний та Юрій Слончак. Останній разом з екс-головою Краснокутської районної ради Віктором Слончаком є засновниками ПП «Цукровик-Агро».

Борівський район. Основним користувачем угідь в цьому районі є БМРТ «Хантер», яка орендує майже 14 тис га. Фірма записана на народного Дмитра Шенцева та багаторічного керівника Харківської дирекції «Укрпошти» Ваграма Гуляна. Серед засновників ще Олег Назарько, Віталій Шевченко та Юрій Рибін.

Валківський район. У цьому районі угіддя площею 12,51 тис га має лише одна приватна фірма – ТОВ «Європейський фонд розвитку». Засновниками цього підприємства значаться директор «Хаск-Холдінг» Олександр Анпілон, керівник ПРаТ «Кумір» Володимир Кучеренко, Максим Сліпченко та Олександр Кошарний.

За даними ЗМІ, ще у 90-х роках заступником директора «Європейського фонду розвитку» працював Віктором Бондарем, який нині є співголовою парламентської фракції «Відродження». До однойменної партії вступили багато депутатів-мажоритарщиків від Харківщини та місцевих чиновників, які раніше входили до Партії регіонів. Бондар був міністром транспорту та зв’язку, відтак зрозуміла приватизація бренду партії, заснованої нині покійним керівником «Укрзалізниці» Георгія Кирпи.

Великобурлукський район. Тут 14,72 тис га мисливських угідь віддані громадській організації «Берізки», керівником якої є Володимир Носач.

Вовчанський район. У цьому районі угіддя мають ТОВ «Природоохоронне підприємство «Ізбитське-2», ТОВ «ПП «Ізбицьке», ТОВ «Флора-1», ТОВ «Святобор», ПП «Мисливське господарство «Гремячий ключ».

Наймолодший Добкіних Дмитро є мисливцем і нардепом – як і колишній губернатор Харківщини Кушнарьов. [6]

Наймолодший Добкіних Дмитро є мисливцем і нардепом – як і колишній губернатор Харківщини Кушнарьов.

ТОВ «ПП «Ізбитське-2» належить депутату облради Віктору Пієву, його брату Сергію Пієву та батьку колишнього харківського губернатора Марку Добкіну.

Засновниками ТОВ «ПП «Ізбицьке» є брати Пієви, депутат Харківської облради та колишній голова Печеніжської РДА Олександр Гусаров, член «Афганского братства», товариш колишнього віце-губернатора Харківщини Василя Хоми Юрій Горський. Директором підприємства є Олександр Денерт.

Таким чином брати Пієви та їх друзі можуть спокійно полювати на 22,95 тис га. А це не весь перелік їх угідь.

«Флора-1» орендує 5,15 тис га. Фірма належить Володимиру Мірошніченко, Володимиру Уварову та депутату Харківської облради Олександру Кулінічеву.

Віктор Пієв [7]

Віктор Пієв

Ще 8,30 тис га землі сьогодні перебуває в користуванні ТОВ «Святобор». Фірма записана на офшор з Белізу «Ленгтон Менеджмент Лімітед» та кіпрську фірму «Громада консультантс лімітед». Белізьська фірма є акціонером ПАТ «Інвесткапітал». Крім того, її пов’язують з російським бізнесом.

ПП «МГ «Гремячий ключ» орендує 8,90 тис га. Підприємство записано на Олександра Логвінова, Вадима Михайлова, Володимира Левченко, Віктора Панченко та Вячеслава Романюка.

Дворічанський район. 12 тисяч га у цьому районі були передані ДП «Бірюк». Минулого року цю фірму звинувачували у знищенні рідкісних тварин. Одним з засновників ТОВ «Бірюк» є  начальник управління по роботі з персоналом «Мегабанку» Інна Васищева. Також серед засновників підприємець Валерій Водяницький та Віктор Нечеверя, який був відомий, як співробітник митниці. Бенефіціаром «Мегабанку» є гендиректор заводу «Турбоатом» Віктор Суботін.

Інна Васіщева [8]

Інна Васіщева

Дергачівський район. В цьому районі мисливські угіддя отримало ТОВ «Прироохоронне товариство «Караван», яке належить депутату Харківської облради Віктору Пієву. З урахування отриманих тут 7,96 тис га землі загальна площа угідь, що перебуває під контролем братів Пієвих, перевищує 30 тис га.

Також у цьому районі отримали угіддя мисливці з УТМР.

Зачепилівський район. Головним користувачем угідь у цьому районі області є ТОВ «Зачепилівське районне мисливське-рибальске спеціалізоване виробниче підприємство». Засновниками є Ганна Комар, екс-депутат Зачепилівської райради Василь Кутицький, голова ради сільськогосподарських товаровиробників Зачепилівського району Олександр Кобильский, Ганна Лукінова та Микола Яковченко.

Зміївський район. В цьому районі понад 10 тис. га має ТОВ «Спортивний клуб мисливців та рибалок». Засновниками підприємства є помічник нардепа Михайла Добкіна Роман Копилов, брат екс-голови Апеляційного суду Харківської області Дмитро Кухар, Тетяна Ганжа та Дмитро Осокін.

Є у цьому районі й угіддя ТОВ «Природохоронне підприємство «Червонодонецьке».

Крім того, 4,3 га угідь використовує селянське фермерське господарство «Ревік» Дмитра Ревенко.

Дмитро Завальний під час суду за вбивство Кушнарьова. [9]

Дмитро Завальний під час суду за вбивство Кушнарьова.

Ізюмський район. Саме в цьому районі на полюванні було вбито Кушнарьова. Полював він на угіддях, які орендує ТОВ «Гай». Засновниками підприємства є син-екс голови Чугуївської облдержадміністрації Володимира Лобойченко – Антон Лобойченко, Людмила Луценко та Тетяна Саєнко. Ще один засновник – амністований вбивця Кушнарьова Дмитро Завальний. Під його контролем 16,20 тис га.

Також в районі користується угіддями ГО мисливсько-спортивний клуб «Гай-2», який очолює екс-віце-губернатор (за часів Кучми) Анатолій Скідан. Сьогодні він також голова правління АТ «Харківський індустріальний союз». Площа орендованих угідь – 7,42 тис га.

Скідан має ще одну структуру, яка орендує майже 25 тис га землі. Це Харківське обласне мисливське товариство «Лісомир». І тут співзасновниками виступають вже згадані нардеп Шенцев та його партнери Рибін і Лісаненко, а також депутат обласної ради Давід Чіхладзе.

Коломацький район. У цьому районі є одна приватна структура, яка використовує мисливські угіддя – ТОВ «Коломацьке мисливсько-рибальске господарство «Снайпер», яке належить депутату облради Миколі Чехунову, Іншим співвласником є Ігор Фельдштейн.

Красноградський район. В цьому районі угіддями користується ГО «Мисливське товариство «Мартинівське». Організацію заснували Станіслав Матвєєв та керівник агрофірми «Песчанська» Михайло Юрков.

Також у цьому районі має угіддя ТОВ «Мисливець ЛТД». Серед засновників брат екс-голови Красноградської РДА Євген Квартенко, керівник ТОВ «Побутелетротехніка» Михайло Шифрін, депутат Харківської облради Вололимир Гурко та Реваз Чхартішвілі.

Крім того, понад 10 тис. га у цьому районі має у користуванні до 2061 року ТОВ «Високоборське», яке належить помічнику-консультанту нардепа Михайла Добкіна Роману Копилову та Олегу Макаренко.

Краснокутський район. Місцеві угіддя частково використовують власники «Мурафського фазану» (див. Богодухівський район).

Куп’янський район. В грудні 2014 році облрада передала до 2063 року угіддя площею майже 100 тисяч гектарів в користування ТОВ «Спеціалізоване мисливсько-рибальске господарство «Мрія». Засновником «СМРГ «Мрія» є депутат Купянської райради Анатолій Головко, його син Дмитро головко та директор ПП «Адоніс» Олександр Літвін.

golovko [10]Крім того, 9 тис га на території району має ГО мисливсько-рибальского товариства «Лісогор». Засновниками організації є Дмитро Аріх, Андрій Золотарьов та Олег Назарько.

Дмитро Аріх є братом Ігоря Аріха, депутата Харківської міськради від Партії регіонів. Аріх входить до постійної комісії з питань транспорту, зв’язку та екології. Фірми Аріхів подеколи фігурують у скандальних історіях з нерухомістю та землями у Харкові та Києві.

Нововодолажський район. ТОВ «Європейський фонд розвитку» фактично має у цьому районі монополію. Йому належать понад 25 тис. га мисливських угідь. Таким чином, у користуванні фірми більше 37 тис га в Харківській області.

Чугуївський та Печеніжський райони. В 2014 році майже 5 тис. га та території цих районів отримало ТОВ «Ведмідь-М». Його засновник – Антон Гопанчук, який був директором КП «Слобожанський мисливець-2» – одного з п’яти комунальних підприємств, які були створені за часів губернатора Михайла Добкіна.

Також на території цих районів працює ТОВ «Сафарі-ХХІ». Власниками підприємства є нардеп Дмитро Шенцев, його партнер по ТОВ «Лісомир» Юрій Рибін, брат екс-голови Апеляційного суду Харківської області Дмитро Кухар, брати Марчуки, один з яких є депутатом Чугуївської міськради та власник ТОВ «Скорпіон-РП» Володимир Левченко.

Кухар володіє ще частиною угідь на території Чугуївського району через ТОВ «Спортивний клуб мисливців та рибалок».

Крім того, понад вісім тисяч гектарів угідь на території цих районів має ТОВ «Святобор». Харківський район. У цьому районі мисливські угіддя використовують ТОВ «Високоборське», ТОВ «Ізбицьке» та ТОВ «Мисливець ЛТД».

Павло Новик, “Наші Гроші. Регіон”