Прокуратура з третьої спроби відсудила у оточення Кернеса гектар лісу під Харковом
15.07.2015   //   117 Переглядів

zelenogradСуд визнав незаконним рішення Харківської міськради про передачу обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Зеленоград» земельної ділянки площею 1,00 га.

Таке рішення прийняв Харківський апеляційний господарський суд.

В 2008 році ПП «Будспілка «Успіх» та Харківська міська рада уклали договір, за яким фірма отримала в оренду 1 га за адресою м Харків, пров Смарагдовий (ріг вул. Праці). Це територія Дергачівського лісгоспу і раніше цією земельною ділянкою користувалося ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція». Будспілка «Успіх» пообіцяла побудувати тут малоповерхові житлові будівлі.

Але в 2010 році фірма добровільно відмовилась від ділянки, а міськрада передала її у власність «ЖБК «Зеленоград». Сам кооператив був створений за три тижні до отримання землі.

Прокуратура подала позов про незаконність рішення Харківської міської ради ще на початку 2013 року. В позові вона вказувала, що ділянка належить до лісогосподарських земель і міськрада не має права розпоряджатися такими. Крім того, прокуратура оскаржувала законність видачі безкоштовно землі обслуговуючому кооперативу.

Суди перших інстанцій відмовляли прокуратурі, справа двічі доходила до Вищого господарського суду, який направляв її на новий розгляд. В квітні 2015 року господарський суд Харківської області знову залишив рішення Харківської міськради в силі, але на цей раз апеляційний суд його скасував.

Колегія суддів дійшла висновку, що міськрада не мала права безкоштовно передавати землю «ЖБК «Зеленоград», адже обслуговуючий кооператив не відповідав вимогам законодавства, які встановлені для житлово-будівельних кооперативів. Наприклад, засновники «ЖБК «Зеленоград» мали житло і не перебували на квартирному обліку.

Таким чином судді задовольнили апеляційну скаргу ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція», яка приймала участь в справі разом з прокуратурою. Апеляційний суд зазначив, що всі інші позовні заяви є похідними від позову дослідної станції, тому вважає їх обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

ОК «ЖБК «Зеленоград» заснували Олексій та Ольга Єфименко та адвокат Максим Швидченко.Номер телефону – 7312828, який вказаний у реєстраційних документах, є номером факсу КП «Таганське», що займається наданням в оренду малих архітектурних форм.

Кооператив зареєстрований за адресою вул. Котлова, б. 76 Г. Балансоутримувачем цього дому є ТОВ «Теплосервіс», який належить ВАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Генакер».

Серед акціонерів фонду є ТОВ «КУА «Фінекс-Капітал» Ігоря Когута та Лади Крімерман, які є партнерами сина мера Харкова Генадія Кернеса – Данила Прівалова по ТОВ «Фірма «Діана». Остання фірма володіє Сумським ринком в Харкові.

Діяльність ПП «Будспілка «Успіх» була припинена в 2011 році. Його засновником була жителька села Пісочин Харківської області Тетяна Дем’яненко.

Залиште відповідь