- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

“Укренерго” зупинило закупівлю трасформаторів, за які вже готово було заплатити Григоришину 380 мільйонів

Дніпровська електроенергетична система ДП “НЕК “Укренерго” (Запоріжжя) 9 липня відмінила кілька процедур на закупівлю трансформаторів, за якими раніше акцептувала пропозиції ПАТ “Запоріжтрансформатор” загальною вартістю 380,7 млн. грн. Про це повідомляється у “Віснику державних закупівель”.

Планувалася закупівля автотрансформатора АТДЦТН-250000/330/150/38,5 (АТ№1) для ПС 330 кВ “Першотравнева”(Дніпропетровська обл., Терновський р-н, м. Кривий Ріг, вул. Арсент’єва, 2-В)); автотрансформатора АТДЦТН-250000/330/150/38,5 (АТ№2) для ПС 330 кВ “Гірнича” (Дніпропетровська обл., Широківський р-н, с. Миролюбівка, вул. Садова, 51)); автотрансформатора АТДЦТН-250000/330/150/38,5 (АТ№1) та лінійного трансформатора ЛТДН-63000/38,5 для ПС 330 кВ “Дніпро-Донбас” (Запорізька обл., м. Запоріжжя, вул. Автодорожна, 3-А)).

В трьох торгах офіційною причиною відмови від закупівлі стала “неможливість усунути порушення, що виникли через порушення законодавства”.

ПАТ “Запоріжтрансформатор” зареєстроване [1] на чотири кіпрські компанії і входить в групу вихідця із Запоріжжя, а нині російського бізнесмена Костянтина Григоришина [2].

Єдиним конкурентом в трьох випадках виступило ЗАО “Энергомаш (Екатеринбург) – Уралэлектротяжмаш”. За даними тамтешніх ЗМІ [3], підприємство також входить в сферу інтересів Костянтина Григоришина.

При цьому в двох торгах саме пропозиції “Энергомаш – Уралэлектротяжмаш” були дешевшими на 8 мільйонів, проте їх не акцептували.

Інвестиційною програмою [4] “НЕК “Укренерго” на 2015 рік закупівля вищевказаних трансформаторів не планувалася. Натомість, така закупівля запланована змінами [5] до інвестиційної програми, які мають лише сьогодні затвердити на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ).

Раніше в ЗМІ з’явилась інформація [6], що нова інвестпрограма НЕК “Укренерго” на 2015 рік передбачає додатково 4 млрд. грн. на закупівлю 37 трансформаторів для українських обленерго. Кошти на це передбачається отримати від підвищення тарифів. Запропонована інвестпрограма вже пройшла узгодження в Міненерговугілля.

За інформацією голови парламентського підкомітету з питань електроенергетики та транспортування енергії Льва Підлісецького, така велика кількість трансформаторів Україні непотрібна. Крім того, програмою запланована виплата замовлення авансом, хоча на виготовлення та встановлення обладнання потрібно кілька років. Також є підозри, що очікувана ціна за трансформатори буде в середньому в два рази вище, ніж на світовому ринку аналогічної продукції.

На думку експертів, закупівлі трансформаторів можуть бути орієнтовані на одного постачальника – ПАТ “Запоріжтрансформатор”.