- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

На Херсонщині суд забрав у фірми вісім кілометрів поливу

Суд повернув до власності Кіровської селищної ради Херсонської області меліоративну систему довжиною 7,61 км і ціною 0,70 млн грн.

Таке рішення прийняв [1] Одеській апеляційний суд 24 травня 2015 року.

З 2011 року на балансі Кіровської селищної ради знаходить меліоративна система довжиною 7,61 км. У березні 2014 року селищна рада передала її в оренду товариству з обмеженою відповідальністю «Макеша». Сторони підписали договір на базі чинного законодавства, але через два дні внесли в нього зміни стосовно ціни оренди. В новому варіанті говориться, що фірма повинна була в перший місяць заплатити 585 грн. оренди (без ПДВ), а в подальшому вартість буде складати 1% від нормативної оцінки.

У лютому 2015 року прокуратура звернулася в суд з вимогою розірвати договір оренди та повернути зрошувальну систему у власність селищної ради. В позові було сказано, що сума оренди вирахувана за методологією, яка в 2013 році була затверджена депутатами Кіровської селищної ради. А вона не співпадає з методологією уряду, за якою має розраховуватися вартість оренди комунального майна. Такі розбіжності привело до того, що зрошувальна система була передана в користування фірми дешевше, ніж передбачала урядова методологія.

Суд першої інстанції, а за ним і апеляційний задовольнили позов прокуратури.

ТОВ «Макеша» створене у липні 2012 року, а вже у листопаді 2012 отримало разом з СТОВ «Таврійська перспектива» і ФГ «Калиносельское» 17 млн [2] грн. державних коштів на відновлення меліоративних систем. Всі ці три підприємства працювали на землях Кіровської селищної ради Бориславського району Херсонської області.

Власником ТОВ «Макеша» є Віктор Больбот. Раніше засновником цього підприємства був мешканець Олександрії (Кіровоградська область) Генадій Коваль.

Больбот також є власником ще одного сільськогосподарського підприємства – ФГ «Роксолана», яке працює в Петрівському районі Кіровоградської області. Декілька років тому земельний банк [3], який обробляло господарство, складав понад 10 тис га.