Банальне співпадіння на вісімдесят мільйонів
19.06.2015   //   119 Переглядів

 Фірма з оточення Генадія Кернеса уникла півмільйонного штрафу за змову під час тендеру на ремонт доріг kkk

Харківський апеляційний господарський суд відмінив рішення Антимонопольного комітету про накладення штрафу 0,54 млн грн. на ТОВ «Паркінг+» за змову під час перемоги на тендерах вартістю 81,14 млн грн. Таке рішення суд прийняв 2 червня.

З матеріалів судової справи відомо, що в травні-червні 2014 року департамент будівництва Харківської міськради провів тендери на капітальний ремонт доріг, в яких прийняли участь п’ять компаній: ТОВ «Паркінг+», КП «Шляхрембуд», ТДВ «Спецбуд-3», ТОВ «Дортехстрой» та ПП «Бриз СПД». За результатами конкурсів «Паркінг+» отримав замовлень на 81,14 млн грн., а КП «Шляхрембуд» – на 153 млн грн.

В грудні 2014 року Антимонопольний комітет оштрафував всіх учасників торгів, окрім ПП «Бриз СПД», за антиконкурентну поведінку. Зокрема «Паркінг+» було оштрафовано на 0,54 млн грн. за погодження пропозицій з «Дортехстрой».

Рішення АМКУ грунтувалося на тому, що довідки, які були потрібні для проведення тендеру, були отримані двома компаніями в один день та за послідовними номерами. Крім того, ряд довідок та витягів для ТОВ «Дортехстрой» та ТОВ «Паркінг+» отримані однією особою, а саме юрисконсультом ТОВ «Паркінг+» Кушнарьовою Аллою Миколаївною.

АМКУ встановив, що фірми узгоджували свої дії як під час підготовки до тендеру шляхом обміну інформації, так і під час участі в ньому. Наприклад, переможці торгів пропонували виконання робіт без авансу, тоді як всі пропозиції інших учасників торгів містили умову авансового платежу 30% від суми замовлення та ін.

Але апеляційний суд вирішив, що АМКУ навів недостатньо аргументів, які б свідчили про змову фірм під час тендеру. Наприклад, представник ТОВ «Дортехстрой» повідомив на судовому засіданні, що за чисельністю робочого персоналу підприємство є досить маленьким, і не має у своєму штаті юрисконсульта. А тому в індивідуальному порядку звернулося до Кушнарьової Алли Миколаївни, для того щоб вона допомогла ТОВ «Дортехстрой» зібрати довідки.

Крім того, суд вказав, що в торгах по деяким лотам брало участь ще ПП «Бриз СПД», якого не було оштрафовано за узгодженість дій. Тож конкуренція мала місце.

А те, що довідки бралися в один день судді пояснили банальним співпадінням. Тому вирішили скасувати рішення Господарського суду Харківської області та територіального відділення Антимонопольного комітету про змову на тендері «Паркінг+» та «Дортехстрой».

ТОВ «Паркінг+» заснував і очолював до січня 2010 р. Володимир Чумаков, який є директором Департаменту будівництва та дорожнього господарства міськради, що організовувало згаданий тендер. Також Чумаков був радником мера Харкова Геннадія Кернеса з питань ЖКГ. Наразі офіційними власниками «Паркінг+» записано Галину Давидову, В’ячеслава Блінкіна та офшор з Віргінських островів «Валдхелм Tрейдінг корп.».

Давидова є партнеркою в декількох підприємствах Андрія Шаптали, з яким вони разом отримували землю по «кооперативній схемі».

Власником ТОВ «Дортехстрой» записаний Арамаіс Саакян.

Залиште відповідь