Суд дав екс-нардепу шанс стягнути з облради 300 мільйонів за так і не приватизований аеропорт Херсона
13.03.2016   //   127 Переглядів

Вищий госпсуд відправив на новий розгляд позов компанії «Avicom Britania Limited» і ТОВ «Міжнародний аеропорт «Херсон» до Херсонської обласної ради про стягнення 294,77 млн грн матеріальних збитків. Про це свідчить постанова від 29 лютого.

Британська фірма «Avicom Britania Limited» вимагає стягнути з облради 8,57 млн фунтів стерлінгів, що еквівалентно 294,77 млн грн. А ТОВ «Міжнародний аеропорт «Херсон» – 10 тис грн. моральної шкоди.

Як відомо, у 2006 році на базі КП «Аеропорт «Херсон» було створене однойменне ТОВ. Його учасниками стали Херсонська обласна рада і київський концерн «Титан», підконтрольний колишньому народному депутату Анатолію Льовіну. Їхні частки становили по 800 тис грн. «Титан» вніс у статутний фонд гроші, а облрада – цілісний майновий комплекс аеропорту вартістю 4,13 млн грн (з вирахуванням кредиторської заборгованості на 3,33 млн грн).

У 2008 році Херсонська облрада прийняла рішення про повернення аеропорту області. Та збори учасників ТОВ «Міжнародний аеропорт «Херсон» у 2009 році відмовилися повертати облраді її внесок. Того ж року фірма за мировою угодою у вигляді погашення боргу (3,78 млн грн) передала майновий комплекс аеропорту компанії «Stayron Trading Incorporation», яка стала єдиним власником ТОВ. У 2010 році новим власником фірми стала компанія «Avicom Britania Limited», директором і єдиним власником якої є донька Анатолія Льовіна – Ганна.

У 2012 році суд повернув аеропорт Херсонській облраді. А у 2015 році «Avicom Britania Limited» пішла в суд стягувати з облради збитки.

Суди перших двох інстанцій відмовили. Вони дійшли висновку про недоведеність завдання збитків компанії. У свою чергу, Вищий госпсуд з цим не погодився і відправив справу на новий розгляд.

ВГСУ вказує, зокрема, що суди не перевірили, чи інвестувала «Avicom Britania Limited» значні суми в майно аеропорту, а також залишили поза увагою доводи компанії про те, що у 2006 році майновий комплекс складався з 285 одиниць майна вартістю 4,13 млн грн, а у 2012 року – з 327 одиниць вартістю 294,77 млн грн.

Компанія «Stayron Trading Incorporation» (ОАЕ) є основним власником Концерну «Титан», який очолює Анатолій Льовін.

Анатолій Льовін був народним депутатом у 2002-2006 рр. Обрався від СДПУ (о), але потім перейшов у фракцію Народної партії Володимира Литвина. У 2006 році Льовін знову балотувався до Верховної Ради за списками Блоку Литвина, але не пройшов.

Залиште відповідь