Чиновники незаконно перерахували Саворовським 20 мільйонів, які призначалися на відновлення Луганщини
04.03.2016   //   126 Переглядів

Посадові особи Головного управління Держказначейства в Луганській області та Департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА перерахували фірмам «Ілатанмед» та «Автоспецпром» 20,63 млн грн., що були призначені на відновлення інфраструктури міст області. Про це свідчить ухвалаСєвєродонецького міського суду від 29 лютого.

У травні 2013 року Департамент охорони здоров’я Луганської ОДА закупив у ТОВ «Ілатанмед» 47 автомобілів швидкої медичної допомоги на суму 30,45 млн грн і у ТОВ «Автоспецпром» – 30 «швидких» на суму 16,65 млн грн.

За поставлені «швидкі» «Ілантамед» отримав 19,29 млн грн оплати, а «Автоспецпром» – 14,09 млн грн.

У 2014 році Департамент надав обласному Держказначейству платіжні доручення на оплату заборгованості перед фірмами, однак у січні 2015 року їх було повернуто без виконання.

Тоді «Ілатанмед» і «Автоспецпром» у 2015 році через суд стягнули з Департаменту 15,59 млн грн і 5,04 млн грн заборгованості відповідно з урахуванням штрафних санкцій.

На підставі наказів суду рахунки спецфонду Департаменту з липня по жовтень 2015 року були заблоковані з метою списання коштів. Але, оскільки грошей не було, рахунки розблокували, а борг перед фірмами внесли до Реєстру судових рішень, з метою погашення їх за рахунок держбюджету в порядку черги.

28 грудня Департамент охорони здоров’я ЛОДА отримав додаткове фінансування з обласного бюджету у розмірі 20,63 млн грн на відновлення інфраструктури міст. Ці кошти з’явилися за рахунок невикористаних коштів місцевого бюджету Луганської області.

Замість спрямування коштів на відновлення інфраструктури керівництво Департаменту направило отримане додаткове фінансування на погашення боргу перед постачальниками «швидких». При цьому працівники Головуправління Держказначейської служби в Луганській області, не маючи зареєстрованої у встановленому порядку заборгованості Департаменту перед фірмами, все одно перерахували їм гроші.

Розслідуванням цього кримінального провадження займається слідчий відділ Сєвєродонецького підрозділу Головного управління Національної поліції в Луганській області.

Суд надав слідчим доступ до оригіналів документів Департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації.

Власниками «Автоспецпрому» є кияни Тігран Дзігуа (16,5%), Федір Саворовський (17%), його син Віталій Саворовський (16,5%) та донеччанин Володимир Фісталь (50%). Останній є сином відомого лікаря Еміля Фісталя, керівника «Інституту відновлювальної хірургії ім. Гусака» в окупованому Донецьку. «Автоспецпром» був створений навесні 2012 року, а тендери почав вигравати у 2013-му. Протягом 2013-2015 рр фірма отримала підряди на 118,14 млн грн.

ТОВ «Ілатанмед» зареєстроване на Ольгу Писану. Вона раніше працювала в ТОВ «Фірма «Крас», коли його керівником був Віталій Саворовський. Також вона була бухгалтером у ДП «Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро з дослідним виробництвом» Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова, керівником якого є Федір Саворовський. «Ілатанмед» почав вигравати державні і комунальні тендери у 2012 році, загалом отримавши протягом 2012-2015 рр. підряди на суму 483,05 млн грн.

Залиште відповідь