- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Фірма екс-помічниці нардепа Пономарьова розблокувала банкрутство державного «Азмолу»

Верховний суд поновив ліквідацію ПАТ «Азовські мастила і оливи». Про це повідомляється у «Діловій столиці» [1].

Цим самим суд залишив [2] у силі постанову [3] Господарського суду Запорізької області від 15 квітня 2015 року, якою завод визнано банкрутом і розпочато процедуру ліквідації тривалістю 1 рік.

Місцева телерадіокомпанія «ЮГ» вже повідомила, що до 10 лютого 2017 року завод мають виставити на аукціон, бо передача активу інвестору – це єдиний спосіб врятувати підприємство.

ТРК «ЮГ» входить у місцевий медіахолдинг «Про100», основними власниками якого є Юрій та Руслан Пономарьови, які володіють виробником і постачальником моторних масел – компанією «Агрінол». Юрій та Руслан Пономарьови – племінники народного депутата з групи «Воля народу» Олександра Пономарьова.

Банкрутство державного заводу «Азовські мастила і оливи» («Азмол») почалося в кінці 2013 р. Підприємство, здатне щороку виробляти до 300 тис т масел і мастил, повністю зупинилося. У червні 2014 р. затверджено реєстр вимог кредиторів на суму більше 100 млн грн. Комітет кредиторів очолив Торговий дім «Азмол» (кінцевий власник – місцевий адвокат Дмитро Проскурін) з вимогами на 41 млн грн.

Далі ТД «Азмол» відступив право вимоги боргу компанії «Ультра Ойл», яка скупила 80% кредитної заборгованості та ініціювала визнання держпідприємства банкрутом.

Видання зараховує компанію «Ультра Ойл» до сфери впливу нардепа Олександра Пономарьова. Зокрема тому, що директором «Ультра Ойл» є колишня помічниця нардепа – Олександра Сірош-Кусумова (2012-2014 рр.).

Від «Наших грошей»:

Основним власником «Ультра Ойл» є ПрАТ КУА «Славутич-Інвест», яке належить ТОВ «Таврійська січ» Олександра Клошинського, ТОВ «Овіто Україна» Ольги та Валентини Ткаченків, кіпрській компанії «І.С.Інвестментс Лімітед» (директори-українці Олександр Клошинський та Олена Давиденко), ТОВ «Нео-Інформплюс», що оформлене на белізький офшор «Пралін Інвест Лімітед».

Скасовуючи рішення першої інстанції апеляційний і Вищий госпсуд виходили [4] з того, що держпідприємство «Азмол» не підлягає приватизації. Зокрема, за умовами закону 2004 р про призупинення приватизації підприємств нафтопереробної промисловості. Крім того, встановлено, що майна боржника не було оцінено. Також суд врахував відзив Фонду дерджмайна про відновлення виробництва і платоспроможності підприємства без процедури ліквідації.

Однак Верховний суд 10 лютого скасував [2] рішення апеляційного і Вищого госпсуду. Суд зазначив, що закон 2004 р. щодо призупинення приватизації підприємств нафтопереробної промисловості стосувався пакетів акцій, що перебувають у держвласності, а не об’єктів права державної власності підприємств нафтопереробної промисловості, щодо яких відсутня законодавча заборона їх приватизації. А завод «Азмол» не включений до переліку об’єктів, що не підлягають приватизації.