- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Податківці підозрюють маріупольський порт у відмиванні 5 мільйонів на ПДВ

Державна фіскальна служба підозрює службових осіб ДП «Маріупольський морський торговельний порт» в нанесенні збитків державному бюджету на суму 4,70 млн грн. Про це свідчить ухвала [1]Жовтневого районного суду м. Маріуполь.

Слідство встановило, що протягом 2014-2015 років службові особи ДП умисно незаконно відобразили в бухгалтерському та податковому обліках операції з придбання товарів та послуг у фірм, що мають ознаки фіктивності. Мова йде про угоди з ТОВ «Промбуд», ПП «Вікторіхенд-Луганськ» та ПП «Укрпромпроект». Таким чином, на думку податківців, порт не сплатив до бюджету податку на додану вартість в розмірі 4,70 млн грн.

За даними «Вісника державних закупівель», «Маріупольський морський торговельний порт» в 2014-2015 роках замовив послуг та товарів у цих фірм на загальну суму 54,32 млн грн.

У тому числі з ТОВ «Промбуд» були укладені дві угоди загальною вартістю 11,61 млн грн. на постачання підшипників та виконання досліджень. Ця фірма зареєстрована в м. Вишневе під Києвом мешканцями столиці Валерієм Шматько і Владиславом Філатовим, та мешканкою Дніпродзержинська Дніпропетровської області Тетяною Щербак.

На початку 2014 року порт уклав з ПП «Вікторіхенд-Луганськ» угоду на постачання чотирьох вантажнопідіймальних електромагнітів на 2,40 млн грн. За даними слідства, порт замовляв у цієї фірми послуги з капітального ремонту та переоснащення. Зараз ПП «Вікторіхенд-Луганськ» зареєстровано в Сєвєродонецьку Луганської області на Романа Ярощука.

Також протягом 2014-2015 років порт уклав три угоди з ПП «Укрпромпроект» загальною вартістю 40,31 млн грн.. Було замовлено послуги з переоснащення та модернізації обладнання. ПП «Укрпромпроект» зареєстровано в Маріуполі. Власником фірми вказана Тетяна Романенко, яка мешкає в селі Білосарайська коса Донецької області, яке перебуває під контролем української влади. Романенко також є засновником ПП «Холодторг».

З червня 2013 року керівником ДП «Маріупольський морський торговельний порт» є Олександр Олійник.