Автоперевезення на курорти Херсонщини
18.02.2016   //   474 Переглядів

автобусСьогодні маршрутна мережа Херсонської області складається з 465 міжміських та приміських внутрішньообласних автобусних маршрутів, з них міжміських – 292, приміських – 173.

Херсонська ОДА у квітні 2015 року встановила граничні тарифи на автобусні перевезення пасажирів у міжміському та приміському внутрішньообласному сполученні на рівні 40 коп. за квадратний метр.

Як повідомили в управлінні транспорту, дорожньої інфраструктури і зв’язку ХОДА, пасажирські перевезення в області здійснюють 29 перевізників.

На маршрутах працюють 16 базових пасажирських автопідприємств – ТОВ «Каховське АТП-16506», ПРАТ «Херсонське АТП-16527», ВАТ «Бериславське АТП-16537», ПРАТ «Великоолександрівський автопарк», ТДВ «Новотроїцьке АТП-16541», ПРАТ «Нижньосірогозьке АТП-16542», ПРАТ «Великолепетиське АТП-16543», ПРАТ «Верхньорогачицьке АТП-16546», ПРАТ «Каланчацьке АТП-16549», ТОВ «Компанія «Югтранс», ВАТ «Цюрупинськ-автотранс», ТОВ СП «Ямак», ТОВ «Іксора», ТОВ «Авто-Лайф», ПП «Корсар», ПФ «МИС».

Крім того, перевезеннями займаються три приватні фірми-перевізники – ПВКФ «Сілур», ТОВ АТПП «Сармат», ПВКП «Анта-Шиппінг».

Також на рейси виходять автобуси 10 приватних підприємців-перевізників: ПП Гринько Г.І., ПП Кулида С. І., ПП Камінський О. В., ПП Де-Луко М. Ф., ПП Монастирьов Ю. В., ПП Шмагановский О. В., ПП Барнак Ю. М., ПП Гридасова Л. А., ПП Поярков Б. Г., ПП Демчук O. A.

В управлінні стверджують, що щодня на 23 автостанціях і 2 автовокзалах Херсонської області перевізники виконують 1956 рейсів, на які виїжджають 1106 автобусів.

Не секрет, що найбільш прибуткові маршрути з’єднують обласний центр і курорти області. Зокрема, на узбережжі Чорного моря це маршрути «Херсон-Скадовськ», «Херсон-Більшовик», «Херсон-Лазурне», «Херсон-Залізний Порт».

На Азовському морі курортні маршрути йдуть у напрямку Генічеська. Далі по Арабатській стрілці в Щасливцево та Стрілкове доїжджають лише деякі перевізники, оскільки в сезон транспортне сполучення між населеними пунктами забезпечують місцеві представники курортного бізнесу.

юрий монастыревНайбільшу кількість курортних маршрутів обслуговує ПРАТ «Херсонське АТП-16527». Акціонерами є Юрій Монастирьов (на фото) і Володимир Вишнівський. Автобуси цього підприємства працюють на згаданих вище чотирьох рейсах з Херсона на чорноморське узбережжя. Крім того, вони працюють на маршрутах «Херсон-Генічеськ» і є єдиними, хто довозить відпочивальників до Стрілкового (Арабатська стрілка). Також Монастирьов (правда, вже в як ФОП) організовує автобуси до Щасливцево (Арабатська стрілка) та здає автомобілі в оренду.

У 2014 році Монастирьов намагався потрапити в «велику політику»: він був у списку партії «Відродження» на виборах до ВРУ, однак нардепом так і не став.

николай джиганскийХерсонське ТОВ «Іксора» працює на чотирьох «чорноморських» маршрутах і обслуговує регулярні рейси на Генічеськ. Засновник підприємства – Микола Джиганський (на фото). В обласному центрі підприємство є одним із восьмиміських перевізників, а також забезпечує охорону адмінбудівлі Херсонської міськради і має право продажу квитків у Херсонському міжнародному аеропорту.

За даними місцевих ЗМІ, Джиганський колишній міліціонер, до 2010 року очолював Дніпровський районний осередок «Народної партії» і від 2005 року є керівником Херсонської обласної благодійної організації «Сприяння безпеці дорожнього руху».

ФОП Камінський Олег Вікторович (Голопристанський р-н, с. Залізний Порт) – займається пасажирськими перевезеннями в напрямку чотирьох курортів Чорного моря: Скадовська, Більшовика, Блакитного і Залізного Порту. Також є власником невеликої бази відпочинку в Залізному Порту.

Приватний підприємець Шмагановський Олександр Володимирович (зареєстрований в Цюрупинську) працює на маршрутах «Херсон-Скадовськ» і «Херсон-Лазурне». Підприємець займається пасажирськими та вантажними перевезеннями, продажем автомобілів і запчастин, а також рекламною і туристичною діяльністю.

Два «курортних» маршрути «Херсон-Лазурне» і «Херсон-Залізний Порт» забезпечує ТОВ «Авто-лайф». Засновник – Олексій Сергійович Грибко. Фірма займається пасажирськими перевезеннями, ремонтом і орендою транспорту, має філію в Голій Пристані.

Олексій Грибко – екс-депутат Голопристанської райради від Партії регіонів, нині безпартійний. Минулого року був кандидатом в депутати Голопристанської райради від «Нашого краю», але не зміг набрати потрібної кількості голосів.

Раніше, будучи депутатом райради від Партії регіонів, Грибко став учасником гучного скандалу: у 2011 році Головавтотрансінспекція виявила в діяльності «Авто-лайфу» серйозні порушення і мала позбавити його ліцензії, але завдяки партійним зв’язкам з керівництвом району підприємство продовжувало працювати. Начальнику Головавтотрансінспекції за негативні результати перевірки фірми Грибка пригрозили звільненням і до логічного завершення справа не дійша.

ТОВ «Спільне українсько-шведське підприємство «Ямак» працює на маршрутах «Херсон-Більшовик» і «Херсон-Залізний Порт». Засновники «СП «Ямак»: «Busmarket Sweden AB» (внесок 1,404 млн. грн.); Олена Анатоліївна Круглова (мешканка Цюрупинська) (внесок 396 тис. грн.). Статутний капітал 1,8 млн. грн. Підприємство займається торгівлею автомобілями та автозапчастинами, пасажирськими перевезеннями та орендою автотранспорту. Круглова в якості гендиректора підприємства позиціонує себе меценатом і часто виступає спонсором заходів р. Цюрупинськ.

На рейси «Херсон-Скадовськ» виходять автобуси ПП Поярков Борис Геннадійович (Скадовськ).

У минулому році безпартійний Поярков брав участь у виборах в Скадовську районну раду від «Батьківщини», але депутатом не став.

На цьому ж маршруті працює приватне підприємство ПП «Кулида», засновником якого є Сергій Кулида.

Сам Кулида є депутатом Скадовської міської ради від Блоку Петра Порошенка, а раніше підтримував «Сильну Україну».

Також автобуси «Херсон-Скадовськ» ходять від приватного підприємства «Корсар» Василя Гребенюка.

Підприємець Гринько Р. В. обслуговує тільки прибережне село-курорт Більшовик. підприємець Демчук О. А. виконує рейси виключно на Лазурне. Олександр Демчук є депутатом Лазурненскої селищної ради (безпартійний, самовисуванець).

Приватне виробничо-комерційне підприємство «Анта-Шиппінг» Петра Копиткова займається перевезеннями на маршруті «Херсон-Залізний Порт». Підприємство має філію в Ялті АР Крим. «Анта-Шиппінг» була перевізником в обласному центрі поки у 2015 році у неї не виявили численні порушенняУправління транспорту Херсонської міськради не розірвало договір. Зокрема, фірма надавала послуги меншою кількістю маршруток ніж це передбачалося договором, а також маршрутки не мали необхідних ліцензій.

Пасажирські перевезення за маршрутом «Херсон-Генічеськ» здійснює ФОП Юрій Михайлович Барнак.

Також рейси на Генічеськ виконує ТОВ «Компанія «Югтранс». Засновники – Геннадій Гоффарт і Дмитро Мусієнко. Фірма має філії в смт. Горостаївка, смт. Іванівка, смт. Верхній Рогачик, м. Генічеськ, м. Херсон. За даними держреєстру, 18 листопада 2015 року було порушено справу про банкрутство «Югтранса». Геннадій Гоффарт, крім «Югтранса», також є співзасновником компанії «Південний автоальянс» (Нова Каховка).

Маргарита Коваленко

Залиште відповідь