Фірма з оточення прокурора АТО за півмільйона продала залізниці мотлох замість нових дорогих протигазів
17.02.2016   //   153 Переглядів

«Південно-західна залізниця» восени 2015 року закупила протигази на 396 тис грн. у ТОВ «Лексен», які виявились дешевою підміною. Про це йдеться у сюжеті Аліни Стрижак у програмі «Наші гроші» (ЗІК).

Закуплені протигази мали поповнити запаси залізничників, оскільки старі протигази вониповивозили на майдан «Беркуту» під час Революції гідності.

Залізнички замовляли протигази виробництва 2015 року з панорамною маскою по 1330 грн., що відповідало ринковій ціні на такий товар.

Однак згідно з актом перевірки, «Лексен» привіз непотріб – протигази 1988-1991 років виробництва, з окулярами, а не панорамними масками.

pzz9_av2Iuyn pzz10_MdRUr37 pzz11_Gap7oQQ

Упаковка була пошкоджена, на фільтруючих коробках вмятини та потертості, а на сумках для зберігання – два штампи з датою. Один – 1991 рік (замальований фарбою), другий штамп – 2015. Виробником за договором мало б бути харківське ТОВ «Сотруднічество», однак привезли протигази з різних заводів-виробників. Висновки санекспертизи відсутні, сертифікати якості та відповідності не завірені та без номеру партії. 165 таких протигазів розподілили на  станцію Дарниця та 135 штук  для станції  Київ-Пасажирський.

При цьому підміна була санкціонована ще до поставки. У технічному завданні по тендеру, яке підписав голова конкурсного комітету ПЗЗ Горілей С.В. було вказано, що предметом тендеру є протигаз з панорамною маскою 2015 р.в.

pzz12_Uc0VeiQ договор вимоги з дкт

А в договорі поставки з «Лексеном» предметом поставки було вказано вже протигази ГП-7 2015 р.в. – це протигази з окулярами, а не панорамною маскою. Нові такі протигази коштують вже вдвічі дешевше від тендерної ціни 1330 грн. А виготовлені за часів СРСР можна придбати по 100 гривень.

Власником ТОВ «Лексен» записаний Руслан Карлов. В 2010-2011 роках він працював у ДП «Укрзалізничпостач». Зареєстрований «Лексен» за адресою «Віртуального офісу». Журналістам в «Офісі» дали два контактних телефони «Лексену» – «8(096)943-67-90» та «8(044)486-14-96».

Мобільним телефоном, який у «Віртуальному офісі» дали журналістам як контакт «Лексену», користується також ТОВ «БЦ «Аюдар», записане на матір очільника Військової прокуратури сил АТО Костянтина Кулика – Світлану. Також у «Лексену» та «Аюдару» один директор – Віталій Гольцов.

інфографіка кулик

Нагадаємо, Костянтин Кулик давно пов’язаний із залізницею. До того, як стати очільником Військової прокуратури сил АТО, Кулик був транспортним прокурором. У розпал АТО він отримав в подарунок квартиру в елітному столичному «Дипломат-холлі». За даними НАБУ, коштовний подарунок прокурору зробила матір. Але згідно витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно, попереднім власником квартири Кулика значиться Гіві Макшеєв. У ЗМІ Макшеєва згадували як помічника екс-директора «Укрзалізниці» Остапюка. Уже за два тижні після того, як Кулик отримав у подарунок квартиру, заклав її в іпотеку – поручився за борг бізнесмена Ігоря Бутанова. Це власник фірм «Союз-Експо» і «Союз Дортранс», які під час роботи Кулика в транспортних прокуратурах натендерили в системі залізниці понад 200 млн. грн.

У свою чергу фірма «Лексен» у жовтні 2015 року окрім тендеру на поставку протигазів виграла також підряди «Південно-Західної залізниці» на поставку портландцементу та хладегенту, отримавши за один місяць підряди на 5,22 млн грн.

Другий з вищевказаних телефонних номерів «Лексену» – стаціонарний – є спільним також для ТОВ «Сфера-КМ», яке за адресою військової частини Нацгвардії. Власник цієї фірми Сергій Штефюк значиться також директором ТОВ «Солард-тех». Ця фірма була конкурентом «Лексену» на торгах по зіпсованим протигазам. А ще вона продала «Південно-західній залізниці» зіпсовані акумулятори.

У вересні 2015 року «Солард-тех» поставив на Південно-західну залізницю 495 стартерних акумуляторів вартістю 1,44 млн грн. У результатах перевірки було вказано, що принаймні у частини з них відсутні паспорти та номери, деякі пошкоджені.

У «Південно-Західній залізниці» на журналістський запит відповіли, що до акумуляторів претензій не мають. А ось до фірми «Лексен» щодо зіпсованих протигазів ведеться «претензійно-позовна робота».

 

Залиште відповідь