Головлікаря обллікарні обшукали за закупівлю ангіографа за 25 мільйонів – вдвічі дорожче від його ціни
13.02.2016   //   127 Переглядів

Обшукано кабінет головлікаря Запорізької обласної клінічної лікарні та арештовано рахунки ТОВ «Сінергус» в рамках розслідування справи про закупівлю лікарнею ангіографа по завищеній ціні. Апеляційний суд Запорізької області 25 січня відмовив фірмі у скарзі на рішення суду першої інстанції про арешт коштів, повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя».

«Сінергус» отримало замовлення на рентгенохірургічну ангіографічну систему INFX-8000V Infinix VF-i/SP  виробництва Toshiba Medical Systems Corporation з монтажем на підлозі за результатами тендеру у листопаді 2015 року.

Вартість угоди склала 24,89 млн. грн. і вже у грудні фірма в повній мірі отримала договірну суму на свій рахунок.

А в січні стало відомо про обшуки в робочому кабінеті головлікаря Запорізької обласної клінічної лікарні Ігоря Шишки в рамках розслідування справи про розкрадання бюджетних коштів, в тому числі і через купівлю ангіографа по завищеній ціні.

Як з’ясувало слідство, в документах на митниці відправником/експортером було  вказано швейцарську компанію «Medlogistics GmbH», яка відправила ангіограф задекларованою вартістю 820 тисяч євро зі складу в австрійському місті Вена.

У свою чергу швейцарська фірма отримала ангіограф від австрійської компанії «ESA Logistic GmbH», яка, в свою чергу, придбала обладнання у словацької компанії «InMed s.r.o.» – офіційного дилера Toshiba Medical Systems Corporation.

За умовами початкового контракту вартість товару, з врахування його доставки та встановлення на території України, складає 401 тис. євро (за курсом НБУ на день здійснення оплати – 10,13 млн. грн.), що в більш ніж в два рази нижче від витрачених бюджетних коштів на купівлю ангіографа.

Для приховування реальної вартості товару й злочинної схеми розкрадання коштів, «Сінергус» перерахувало на рахунок «Medlogistics GmbH», для послідуючого отримання «InMed s.r.o.»,  10,6 млн. грн. (в євро) в якості оплати за зовсім іншими, раніше вже виконаними контрактами. Решту 14,76 млн. грн., як різницю коштів від реальної вартості товару і отриманою сумою від обласної лікарні, «Сінергус» перерахувало на свій депозитний рахунок.

І саме цей рахунок було заарештовано ухвалою Жовтневого районного суду Запоріжжя від 16 січня.

Головним аргументом «Сінергуса» при оскарження арешту було відсутність статусу підозрюваного в справі, оскільки жодній посадовій особі фірми не було повідомлено про підозру у вчиненні будь-якого кримінального правопорушення. Та суд прийняв до уваги позицію попередньої інстанції про те, що кошти є знаряддям вчинення правопорушення, та слідчих, які вказували на загрозу виведення коштів за кордон в якості сплати по вищевказаним контрактам.

ТОВ «Сінергус» належить мешканцю Дніпропетровська Дмитру Охримчуку.

Залиште відповідь