- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

На «Електроважмаші» розслідують розтрату півмільярда через помічника Пшонки та «прокладки»

Головне слідче управління Національної поліції розслідує розтрату 505 млн грн. на ДП «Завод «Електроважмаш». Про це свідчить ухвала [1] Печерського райсуду м.Києва від 29 січня.

Досудовим розслідуванням з’ясовано, що у 2013-2014 рр. завод «Електроважмаш», використовуючи підроблені документи підприємств з ознаками фіктивності, безпідставно перерахував 505 млн грн. низці компаній (див. таблицю).

Одним із епізодів карної справи є придбання [2] електродвигуна у «Електроважмашу» казахстанською фірмою «ТОО «Оркен». Поставка цього двигуна за ціною майже $3 млн здійснювалася через ТОВ «Торговий Дім «Електроважмаш» (кінцевий власник дніпропетровець Віталій Осипенко), що виступав офіційним представником державного заводу.

Однак фактично держзавод «Електроважмаш» продав цей електродвигун тільки за $1,40 млн. компанії «Conor Trading» з м. Росайт, Велика Британія.

У вересні 2015 р. міністр економрозвитку Айварас Абромавічус повідомив [3], що держзавод «Електроважмаш» недоотримав $1,60 млн.

Найбільші кошти – понад 67 млн грн. – було перераховано торговому дому «Вітарт» Михайла Бурову. Це колишній депутатський помічник Артема Пшонки, сина біглого генпрокурора.

Кримінальне провадження №12015220000000157 зареєстроване 28 лютого 2015 р. Однак за даними судового реєстру, Національна поліція тільки в січні 2016 року низкою судових ухвал отримала доступ до інформації про банківські рахунки «Електроважмашу».

З 2012 року «Електроважмаш» очолював Володимир Глушаков. У серпні 2015 р. Мінекономрозвитку звільнило Глушакова і призначило в.о.директора Дмитра Костюка.

З тих пір Глушаков постійно домагається [4] поновлення на посаді, зокрема через Печерський райсуд м.Києва. 19 січня 2016 року, отримавши рішення суду на свою користь і не чекаючи апеляції, Глушаков у супроводі озброєної охорони підрозділу «Титан» і людей у камуфляжі та із спецзасобами з охоронно-консалтингової компанії «Борисфен» з Дніпропетровська зайняв свій колишній кабінет і отримав доступ до печатки підприємства та фінансової документації.

Назва компанії Сума коштів, млн грн. Власники компанії /примітки
ТОВ «Торговий Дім «Вітарт» 67,3 Буров Михайло Володимирович. Відомий як помічник [5] нардепа Артема Пшонки. Його батько Володимир Буров – земляк і сусід екс-генпрокурора Віктора Пшонки по дачі у смт Дробишеве на Донеччині.
ТОВ «Укрпромторг-88» 19,5 Костін Роман Євгенійович. З березня 2014 р. значиться у держреєстрі як припинена
ТОВ «Світенергопром» 17,8 Алєксєєв Євген Михайлович
ТОВ «Укрметпром-91» 13,1 Куленков Дмитро Анатолійович / з березня 2014 р. значиться у держреєстрі як припинена
ТОВ «ПФ «Укртрубмаш» 4,9 Коренчук Ірина Валеріївна, Сімоненко Олександр Григорович
ТОВ «НВО «Сав» 4,5 Панченко Олександр Васильович
ТОВ «Інвест-Стіл» 2,3 Семикопенко Євгеній Вікторович
ТОВ «Боден» 2,2 Трубчанінов Олександр Павлович, Трубчанінова Лариса Анатоліївна
ТОВ «Фірма «Селлі Лімітед» 2,1 Юрій Железняко і Олександр Железняков
ТОВ «НВП Ін-Солюшн» 2 Бялковський Андрій Олександрович
ТОВ «ІП «Рут» 2 Пасс Андрій Миколайович (припинено у березні 2015)
ПП «Фірма «Дівт» 1,7 Ізвеков Сергій Володимирович
ТОВ «НДП-Будсервіс» 1,5 Гуляєв Руслан Олександрович
ТОВ «Сдт-Сталь» 1,5 Бородатов Борис Сергійович (з січня 2015 р. значиться як припинена)
ТОВ «Артмакс 2010» 1,4 Воропаєв Олексій Валерійович
ТОВ «Стандарт» 1,4 Вахменін Костянтин Федорович, Оніщенко Ігор Валентинович, Чернов Михайло Михайлович, Чернова Лідія Василівна
ТОВ «Будівельна компанія «Спецбуд-7» 0,2 Дронова Світлана Олексіївна, Семенець Микола Сергійович
ТОВ «Зната» 1,2 Захарова Ніна Савівна
ТОВ «НВО «Транс Інвест» 0,2 Холоденко Юлія Сахабівна