Розкрадачів авіаобладнання з льотного центру покарали штрафом
10.02.2016   //   124 Переглядів

Підприємця Олександра Галія та його помічника Сергія Неумиваку оштрафували на 13600 та 8500 гривень відповідно за крадіжку майна “Запорізького льотного центру імені Покришкіна”.  Такий вироквиніс Запорізький районний суд 29 січня.

Перше крадіжка сталася 16 листопада 2014-го року за сприяння бійця 37-го батальйону, який у той час дислокувався на території центру. Олександр Галій разом з цим бійцем та іншими особами проник до ангарів, де зберігались авіаційні двигуни і на вантажівці, під керівництвом Сергія Неумиваки, вивезли з центру п’ять двигунів загальною вартістю 110 тис. грн. Згодом два двигуни вилучили співробітники СБУ зі складу неподалік Верхньої Хортиці.

Для другої крадіжка Олександр Галій домовився вже з тодішнім в. о. директора держпідприємства Володимиром Милейком, щоб той надав доступ до авіаційного обладнання на складах і дозволив його вивезти без оформлення. При цьому, Галій залучив своїх знайомих, щоб вони оглянули та відібрали прилади з найбільшим вмістом коштовних та кольорових металів.

Відтак, за другим разом злодії вивезли з Центру на мікроавтобусі авіаційне обладнання до літаків АН-2, Л-29 та гелікоптера МІ-2: пульти управління, радіостанції, радіокомпаси, гіроскопи, висотовимірювачі, тощо загальною вагою на 1724 кг і залишковою балансовою вартістю у 41 тис. грн. Це обладнання перевезли до будинку одного з робітників підприємця в селі Богатирівка Вільнянського ройону для подальшого продажу і звідки його також пізніше вилучило СБУ.

По цьому епізоду Милейка засудили ще влітку до умовного терміну.

На суді Олександр Галій засвідчив, що Сергій Неумивака був його партнером по “отвалах” (збережено лексику показань), контролював процес і займався щоденними логістичними питаннями. Сам Галій здійснював закупівлі металобрухту та займався іншою договірною роботою.

Суд визнав, що обвинувачені діяли злагоджено у змові, але взяв до уваги їхнє щире каяття і відшкодування шкоди. Відтак, Галія оштрафували на 13,6 тис. грн., а Неумиваку – на 8,5 тис. грн.

Олександр Галій разом з Анатолієм Жагло є співзасновниками двох фірм, що займаються  переробкою та торгівлею металом і металобрухтом – “Сардіс ХХІ” (зараз у стані ліквідації) та “Укрспецстальекспо”.

Залиште відповідь