- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Після публікації «Наших грошей» «Харківобленерго» захотіло позбавитись від «сміттєвих акцій» Суркіса

АК «Харківобленерго» оскаржила в суді договір з ПАТ «Львівобленерго» щодо купівлі-продажу цінних паперів вартістю 22 млн грн. Про це йдеться в ухвалі [1] Господарського суду Харківської області.

В обґрунтування позову позивач посилається, зокрема на те, що ТОВ «Сантандер фінанс» від імені, в інтересах та за рахунок позивача уклав договір купівлі-продажу цінних паперів № БВ-4/20/08/2015, який суперечить постанові Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1132 від 28.07.2015 та порушує ч.1 ст. 203 Цивільного кодексу України [2].

Зараз ТОВ «Сантандер фінанс» записане на мешканку Макіївки Наталю Демченко. Раніше засновником цієї фірми було ТОВ «Лємашель Сервіс». Засновниками останньої є Володимир Дьяченко, Людмила Дерменджи й Ганна Триколич. ТОВ «Лємашель Сервіс» пов’язане з «Інтеграл банком» [3].

У серпні обленерго придбало [4] «сміттєві акції» на 22 млн грн. у ПАТ «Львівобленерго» , яке належить братам Суркісам.

Крім того, восени обленерго замовило послуг зі страхування на 100 млн грн. у фірми, яку підозрюють у фіктивності.

Про ці оборудки «Наші гроші» написали в статті «Сміттярі з «Харківобленерго [4]».

Після її публікації керівник Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк заявив [5], що інформація про оборудки «Харківобленерго» його «обурює». Комісія також направила запит компанії та вирішила перевірити інформацію під час планової перевірки 11 березня.

Після цього, «Харківобленерго» повідомила [5] про відміну закупівлі послуг з страхування на 100 млн грн. через порушення термінів підписання угоду. Це рішення тендерний комітет компанії прийняв на наступний день після оприлюднення статті «Наших грошей».

65% акцій АК «Харківобленерго» належать Фонду державного майна, ще 29,8 % акцій знаходиться у володінні кіпрської компанії «Garensia Enterprises Limited», яку ЗМІ пов’язують [6] з Констянтином Григоришиним.