- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Екс-керівник «Харківобленерго» відсудив елітну землю, отриману по «кооперативній схемі»

Вищий господарський суд відхилив касацію прокуратури й залишив Обслуговуючому кооперативу «Лісопарк» земельну ділянку площею 0,50 га.

Про це йдеться у постанові [1] суду від 3 лютого 2016 року.

Земельну ділянку кооперативу депутати Харківської міськради передали безкоштовно у 2009 році.

У 2015 році прокуратура оскаржила це рішення у суді.

Суд встановив, що земля дійсно була передана з порушенням Житлового та Земельного законодавства, але прислухався до аргументів відповідача про закінчення терміну позовної давнини. Суди всіх попередніх інстанцій також погодилися, що ділянка була передана з порушеннями. Але в позові прокуратури відмовили.

Засновниками споживчого кооперативу «Лісопарк» є Андрій Сергійович, Олександр Сергійович та Зінаїда Кирик.

Сергій Кирик був головою правління АК «Харківобленерго» з 2005 по травень 2015 року. Невелика частка акцій цієї компанії була [2] у Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

Тому засновники більшості житлово-будівельних кооперативів реєструють їх як обслуговуючі. І хоча такі організації не мають права на безкоштовне позачергове отримання землі, міські ради виділяють їм ділянки по всій Україні.