Запорізька АЕС замовила Альтману розрахунки землетрусів за мільйон доларів
04.02.2016   //   138 Переглядів

ВП «Запорізька АЕС» 28 січня за результатами тендеру замовила ТОВ «Unix CZ s.r.o.» послуги з наукових розрахунків на $832 тис. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця червня 2016 року виконають розрахунки на сейсмічний вплив устаткування та трубопроводів реакторного відділення енергоблоків № 1-2 Запорізької АЕС.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Фундаментстроймакс» із різницею в ціні 20,5%.

ТОВ «ІПП-Центр» пропонувало на 1,9% нижчу ціну, але його не допустили до торгів через невідповідність пропозиції умовам тендеру.

Замовник вимагав від учасників назви проектів з оцінки сейсмостійкості устаткування та трубопроводів енергоблоків АЕС, в яких брали участь працівники та результати яких погоджені ДІЯРУ, і самі погоджені документи.

«ІПП-Центр» подав скаргу до АМКУ щодо дискримінаційності цих вимог. Колегія згодилась і постановила усунути порушення та скасувати рішення, прийняті після розкриття.

Після повторної оцінки тендерний комітет відхилив «ІПП-Центр» через відсутність антикорупційної програми і акцептував заявку переможця.

Фірма вдруге поскаржилася до АМКУ. Відхилення визнали правомірним, однак задовольнили скаргу, бо замовник не підтвердив надсилання «ІПП-Центру» інформації про його відхилення. Також представник ЗАЕС не надав колегії протокол оцінки, складений за формою, і підтвердження, що її проводив саме тендерний комітет, а не «технічна комісія при комітеті з конкурсних торгів ВП ЗАЕС».

Згодом «ІПП-Центр» знову не допустили до торгів і вдруге акцептували «Unix CZ s.r.o.».

Чеська «Unix CZ s.r.o.» контролюється Олександром Альтманом, відомим через рейдерське захоплення телеканалу ТВі у 2013 році. З 2012 року фірма виграла тендерів «Енергоатому» на $7,15 млн та 78 тис євро.

Дніпропетровський «Фундаментстроймакс» належить британській компанії «North Atlantic Engineering Company Limited», бенефіціаром якої є белізець Хорхе Кастійо (Jorge Castillo). Керує британською фірмою Джон Дрю Ебботтс (John Drewe Abbotts) – директор ще 72 фірм.

Керівником «Фундаментстроймаксу» є Олексій Сергійович Алексенко.

Раніше директором і засновником був Сергій Андрійович Алексенко. Особа з такими ПІБ колисьочолювала державне ВАТ «Тернівське шахтобудівельне управління №3» ДП ДХК «Дніпрошахтобуд».

Усього фірма-конкурент виграла тендерів на 27,57 млн грн.

Власниками «ІПП-Центру» є Сергій Радченко, Андрій Богдан, Юлія Невгад та Андрій Ігорович Ориняк – син Ігоря Ориняка, доктора технічних наук, професора, заввідділу фізичних основ міцності та руйнування Інституту ім. Писаренка. До кінця 2011р. співвласником був і сам інститут.

Залиште відповідь