- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Електростанція Близнюка в ЛНР не змогла стягнути з України понад 20 мільйонів боргу

Вищий госпсуд відмовився стягувати з ДП «Енергоринок» на користь ТОВ «Вітряний парк Краснодонський» 20,29 млн грн заборгованості. Про це свідчить постанова [1] суду від 27 січня.

У серпні 2013 року Нацкомісія, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) затвердила «Вітряному парку Краснодонський» «зелений тариф» до 2030 року.

В період з лютого по березень 2015 року компанія поставила «Енергоринку» електричну енергію на суму 42,16 млн грн. Проте останній розрахувався неповністю, внаслідок чого утворилася заборгованість у розмірі 20,29 млн грн.

«Енергоринок» не виплатив вказану суму у зв’язку із прийняттям постанов НКРЕКП, якими було зупинено розрахунок за електроенергію з виробниками, потужності яких знаходяться на непідконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей.

У подальшому ці постанови НКРЕКП були скасовані. Однак 7 травня 2015 року Кабмін прийняв постанову №263, за якою «Енергоринок» не здійснює купівлі та оплати електричної енергії у виробників, що провадять діяльність на неконтрольованій території, крім купівлі різниці перетоків електричної енергії. При цьому погашення заборгованості за вже поставлену електроенергію має відбуватися у порядку, визначеному законодавством України. Разом з тим на сьогоднішній день такий порядок уповноваженими органами не прийнятий.

Між тим ТОВ «Вітряний парк Краснодонський», відповідно до наказу Міненергетики від 08.05.2015, належить до виробників електричної енергії, потужності яких знаходяться на непідконтрольній території.

ТОВ «Вітряний парк Краснодонський» наразі зареєстроване у Києві, а раніше було прописане у с. Верхньошевирівка Луганської обл. Телефон у фірми залишився з кодом Луганська – 380642493838.

Керівником «Вітряного парку Краснодонський» є Олександр Беккерман. Засновниками фірми є кіпрська компанія «Dewott Holdings Limited» (99%), а також ТОВ «КУААПФ Укрмашінвест» (Краматорськ), ТОВ «Управляюча компанія «Вітряні парки України» (Краматорськ) і ПАТ «ЗНВКІФ «М-Капітал» (Донецьк).

Засновником «Укрмашінвесту» є ТОВ «Торговий дім українських машинобудівних заводів», записане на компанію «Холд Актівіті Груп ЛТД» з Тортоли, компанію «Оттіса Трейдінг» з Белізу і краматорське ТОВ «Альфамет», власниками якого є Людмила Ульященко та Олена Близнюк, дружина Олексія Близнюка – сина екс-міністра ЖКГ Анатолія Близнюка.

Людмила Ульященко відома як помічник нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Максима Єфімова. Також Ульященко є директором з економічних питань «Енергомашспецсталі», де президентом є Єфімов, а заступником директора – Сергій Близнюк, син Анатолія Близнюка.

«УК «Вітропарки України» була співзаснована в грудні 2011 р. фірмою «Торговий дім українських машинобудівних заводів», а в квітні 2012 р. переоформлена на кіпрську компанію «ЕйчСі Віндпаркс Юкрейн», бенефіціарними власниками якої є Олег Мкртчан і кіпріот Стіліаноу Стіліанос.

Бенефіціарним власником інвестфонду «М-Капітал» теж є Олег Мкртчан.