- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Кому харківські вузи платять за ремонт

ремо [1]Тільки за чотири місяці університети заплатили 90 мільйонів обмеженому колу фірм.

Десять вищих навчальних закладів Харкова з вересня по грудень 2015 року заплатили за ремонтні та будівельні роботи понад 87 млн грн. Про це стало відомо з даних Офіційного порталу публічних фінансів України «Єdata» [2].

Найбільшу кількість грошей отримало ТОВ «Будівельник». П’ять навчальних закладів за останні місяці перерахували фірмі 15,52 млн грн.

МИХАЙЛО ХАРНА1 [3]ТОВ «Будівельник» належить Михайлу Харнаму та Леоніду Надточию. Вони також є власниками [4] бази відпочинку «Елат», яка розташована у рекреаційній зоні поряд з Печеніжським водосховищем.

Ще однією фірмою, яка пов’язана з Харнамом та отримувала гроші від навчальних закладів, є ПП «Національна будівельна компанія». Підприємство записане на Марину Малєєву, але у 2003 році її засновником виступив саме Михайло Харнам. Незмінним директором від часу заснування фірми значиться Катерина Титаренко. Цього року ПП «НБК» виграла уХарківського університету повітряних сил ім. Кожедуба тендер на поточний ремонт приміщень учбового корпусу й отримало від військових 0,95 млн тис грн. А загальна сума по договору була 1,44 млн грн.

Найбільше грошей за цей час витратив Національний фармацевтичний університет (НФаУ) – понад 23 млн грн. Основні кошті вузу йдуть на будівництво гуртожитку для студентів по вул. Олександра Невського, 18. Підрядником робіт є ПАТ «Трест-Житлобуд-1», хоча інформації про проведення тендеру на це будівництво у «Віснику державних закупівель» немає. За чотири місяці будівельники отримали 13,48 млн грн.

Олександр Харченко [5]

ПАТ «Трест Житлобуд-1» контролюється екс-депутатом Харківської обласної ради від Партії регіонів Олександром Харченко, який має 98% акцій підприємства. Зараз Харченко є членом виконкому Харківської міськради.

Ректор ХНМУ Володимир Лісовий [6]

Друге місце за кількістю витрачених на ремонт коштів має Харківський національний медичний університет – понад 13 млн грн. Фаворитами вузу були вже згадане нами ТОВ «Будівельник», яке отримало за свої роботи 4,39 млн грн., та ПП «Євробуд», якій навчальний заклад у вересні-грудні перерахував 3,53 млн грн.

Зараз ПП «Євробуд» записана на Андрія Лук’янова, директором є Галина Зубченко. Раніше серед засновників був Ярослав Нирка, який також був бухгалтером цього підприємства. Нирка відомий ще як засновник ТОВ «ТК «Фасад-Сервіс». Цікаво, що телефон, який «Євробуд» вказав, як контактний в реєстрі юридичних осіб +380937915098, прив’язаний до аккаунту [7] Тетяни Самофал.

Ще у вересні медичний вуз перерахував 1,19 млн грн. ТОВ «Строительная компания «Интеграл» за капітальний ремонт шостого факультету іноземних студентів й відділу паспортів та віз. Також ця компанія отримала від вузу на ремонт аудиторій ще 309 тис грн.

Однак вже 1 жовтня «Строительная компания «Интеграл» почала процедуру ліквідації, яка мала бути завершена до кінця року. Засновниками фірми є Олександр Казанцев були Наталія Шишкіна.

Стосовно Казанцева, то він у серпні заснував нову фірму – ТОВ «Деймос К»., якій вже в листопаді згаданий вище НФаУ перерахував 3,76 млн грн. Це плата за ремонт покрівлі та заміну вікон. В грудні НФаУ заплатив ще 1,44 млн грн. за ремонт лише однієї аудиторії № 4 у корпусі на вул.Блюхера. Тоді ж фірма отримала ще 0,85 млн грн. на ремонт двох аудиторій педагогічного вузу, який знаходиться поряд з НФаУ. Всі ці замовлення свіжоспечена фірма отримала без тендерів.

ХНМУ також замовляв роботи ТОВ «Будівельник», якому за різноманітні підряди переказав 1,94 млн грн.

Також університет заплатив приватній фірмі «Кронверк» Олександра Каменецького за капремонт гуртожитків 2,20 млн грн. Ще 3,52 млн за ремонт різних приміщень отримало ПП «Євробуд».

ТОВ «Добробудстрой+» отримало 0,10 млн грн. за поточний ремонт покрівлі учбового корпусу. Ця фірма створена у 2015 році й записана на Володимира Колісника. При реєстрації ТОВ «Добробудстрой+» вказало контактним номер телефону: +380506054633. Такий саме номер є контактним для ТОВ «Благоспецбуд+» засновником якого є Дмитро Яковець, а також ТОВ «Старсен» [8]. Засновником останнього є Іван Кравцов, а керівником – Сергій Греков. Раніше єдиним засновником цього підприємства був Олександр Стаматін – син директора КП «Харківський метрополітен» Вячеслава Стаматіна та віце-мера Харкова Марини Стаматіної.

Назар Ковтун [9]

У листопаді 0,69 млн грн. на капітальний ремонт даху кафедри «Анатомія людини» отримало ПП «Фасад-Сервіс» Назара Ковтуна.

Харківський національний університет ім. Каразіна витратив за останні чотири місяці 2015 на ремонтні роботи 11,32 млн грн. Найбільше замовлень від університету отримало ТОВ «Добробудъ». В грудні за ремонт головного та учбових корпусів фірмі було перераховано 3,32 млн грн. «Вісник державних закупівель» не містить інформації про проведення відповідних тендерів. .

ТОВ «Добробудъ» записано на Анатолія Кнігіна, директором є Юрій Козьміних. Раніше серед засновників цієї фірми був Антон Афанасьєв, Олег Меть, Олександр Лепетило та Сергій Рудика. Рудика та Афанасьєв разом з помічником нардепа Анатолія Денисенко (будівельна корпорація «Авантаж») Владиславом Кутовим володіють ТОВ «Дока-Буд».

Варто відзначити, що раніше Кнігін був засновником ТОВ «Авєга», яке отримало від університету кошти на проектні роботи. Ця фірма зараз записана на Сергія Цомаха.

Ще 1,03 млн грн. ХНУ ім. Карабіна заплатив ТОВ «Будівельній компанії «Укртехносфера». Гроші перераховані за ремонт гуртожитку.

Засновниками ТОВ «БК «Укртехносфера» є ректор Харківського інституту кадрів управління Віктор Мица та його син Юрій. Фірма позаминулого року розіграла тендер [10] на ремонт Чугуївської РДА вартістю 400 тис грн. з компанією ТОВ Агентство нерухомості «Рестріелт», до складу власників котрого також входив Мица-молодший.

Ще одна коштовна стаття витрат НАУ ім. Каразіна – ремонтні роботи на території Ботанічного саду. За їх виконання підприємство «Фора» у формі ТОВ отримало 1,81 млнгрн. Ця фірма належить Ніні Кульбаченко, Віталію Кадигробу, Віктору Петріченко та Олексію Кульбаченко. У 2015 році підприємство виграла тендер у Харківської міськради на ремонт водоводу вартістю [11] 25 млн грн.

За ремонтні роботи у корпусі по вул. Мироносицькій,1. 0,75 млн грн від університету отримало ПП «Фасад-Сервіс» Назара Ковтуна. Ця фірма має статутний фонд 100 гривень й цього року вже виграла тендери «Держпрому», ОДА та Нацгвардії на 24,08 млн грн.

Харківський національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого також замовляв роботи у ТОВ «Будівельник». Фірма стала переможцем тендеру [12] на будівництво бібліотеки і отримала від ВНЗ 4,66 млн грн.

В жовтні найбільший одноразовий платіж від університету за ремонтні роботи отримало «Енергосервіс ПМК» – 0,51 млн грн. Потім ВНЗ перерахував фірмі ще 0,68 млн грн.

Зараз засновником «Енергосервіс ПМК» є Катерина Спіцина, а директором Станіслав Фролов. Але першим засновникм ТОВ «Енергосервіс ПМК» була [13] Світлана Косінова. Вона ж разом зі своїм сином Станіславом Косіновим заснувала ТОВ «Енергосервіс», яке в жовтні 2011 отримало підряд від Харківської міськради на реконструкцію освітлення майдану Свободи за 15 млн грн.

Станіслав Косінов [14]

Василь Тацій [15]

Станіслав Косінов є депутатом Харківської міської ради від президентської «Солідарності», з 2012 року працює начальником територіального управління Держфінінспекції в Харківській області, у 2002-2006 рр. був народним депутатом. Крім того, Станіслав Косін – зять ректора ХНЮУ ім. Ярослава Мудрого Василя Тація.

У грудні 2015 року університет найбільший платіж за ремонтні роботи здійснив на адресу ТОВ «Модерн-ХХІ». Мільйон гривень фірма отримала за встановлення алюмінієвих конструкцій на фасаді будівлі нової бібліотеки університету. «Модерн-ХХІ» заснували Сергій Калмиков, Надія Мельникова. Калмиков був членом наглядової ради ТОВ «Харківський будсоюз» разом з зятем покійного Євгена Кушнарьова Олександром Кагановським.

Також за роботи в бібліотеці 1,21 млн грн. отримало ПО «Буденергоактив», яке заснували представники ГО «Союз інвалідів ЧАЕС й Афганістану».

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» за звітній період витратив на ремонти біля 10 мільйонів. Серед фаворитів вузу також виявилося ТОВ «Будівельник», яке отримало в вересні-грудні 1,88 млн грн. Всі ці гроші були заплачені за ремонт гуртожитку № 2 на вул. Тимурівців. Тендери на ці роботи проводилися у 2011 та 2012 роках. Загальна ж сума по двом договорам склала 9,68 млн грн.

Також університет перерахував 5,23 млн грн. на рахунок МСП «Агробуд». Це плата за капремонт гуртожитку № 4 та за ремонт навчального корпусу № 2, благоустрій території, ремонт коворкінг-центру та інші роботи. Засновником «Агробуду» є Каміль Арсланалієв.

Ще 0,73 млн грн. за ремонт залу гімнастики у спорткомплексі, ремонт гуртожитку № 13 та сходів отримало ПП «Євро буд». А за ремонт аудиторії, кафедри сварки та інші роботи ХНЮУ ім. Ярослава Мудрого заплатив 0,76 млн грн. «СБ «Рембудсервіс», засновниками якого є Олександр Шепотько, Катерина Гученко, Петро Єрмаков. ТОВ «Веннто» отримало 0,79 млн грн за ремонт навчального корпусу У-1. Ця фірма записана на Сергія Кожевнікова. У вересні вона виграла [16] тендер на ремонт корпусу військової частини Нацгвардії. Цікаво, що тоді її конкурентом на торгах було НВО «Східбуд». Обидві фірми правоохоронці підозрюють [17] у фіктивності.

Харківський національний економічний університет ім. Кузнеця витратив на ремонт майже 9 мільйонів. Так, ВНЗ заплатив УРА ТОВ «Підприємство спец салон Спецвузавтоматика» 1,79 млн грн. за капітальний ремонт та монтаж системи відеоспостереження та за встановлення пропускної системи. Засновниками цього підприємства є американська корпорація «Мост Девелопмент», російська ТОВ «Спецгазавтоматика», харків’янка Ольга Редькіна, а кінцевим бенефіціаром вказана громадянка США Ольга Скібневська. Директором підприємства є Олександр Золотарьов.

Також серед фаворитів у економістів вже згадані нами ТОВ «Будівельник й ТОВ «Добробудъ». Ці фірми розіграли між собою в червні тендер на ремонт покрівлі головного корпусу, переможцем якого стало «Добробудъ». Сума замовлення спочатку склала 2,28 млн грн., але потім угоду скорегували і вартість робіт зменшилася до 2,06 млн грн. Восени фірмі перерахували 1,73 млн за ремонт покрівлі та ще за ремонт 9-го поверху гуртожитку №1 й капремонт душових у гуртожитку.

ТОВ «Будівельник» від ХНЕУ отримало 3,92 млн грн. В основному ці гроші були перераховані за капремонт прибудови та капремонт фасаду головного корпусу.

Харківський Національний університет радіоелектроніки найбільше замовляв робіт у ПП «Фірма «Вертикаль» та ТОВ «Інвестиційна компанія «Харківінвест». Так, ПП «Фірма «Вертикаль» отримала 500,08 тис грн. за ремонт фасаду профілакторія. Ця фірма належить Сергію Стародубову.

«Інвестиційна компанія «Харківінвест» отримала 597,2 тис грн. за капітальний ремонт приміщень у гуртожитку №6 та інші роботи. Засновником фірми є Олександр Фадєєв. Раніше підприємство належало почесному консулу Республіки Албанія у Харкові Омарову Шахіну Анвер огли. Отсанній також є засновником ТОВ «Хазар ЛТД» і постійним переможцем тендерів на постачання продуктів для бюджетних установ. «Харківінвест» також не тільки ремонтувало приміщення, а й продавало університету продукти, за які восени отримала понад 100 тис грн.

Також ХУР у грудні заплатив за капітальний ремонт приміщень третього поверху гуртожитку ПРСК «Союз» 264,14 тис грн. Керівником підприємства є Джаббаров Суджат Ібіш Огли.

Український державний університет залізничного транспорту перерахував ТОВ «Фірма «Констракшн інтернешнл груп» 4,02 млн грн. В основному кошти приватники отримали за реконструкцію системи теплопостачання, вигравши відповідний тендер загальною вартістю 4,44 млн грн.

Ігор Морус [18]

Зараз ТОВ «Фірма «Констракшн інтернешнл груп» належить Ігору Морусу. Директором фірми є Олександр Зайцев.Раніше до складу засновників цієї фірми входив син прокурора АР Крим та колишнього прокурора Харківської області Василя Синчука – Олександр Синчук.

Перелік ремонтників харківських вузів

Назва ВНЗ Ректор Сума
(вересень-грудень 2015 р)
Основні фірми-підрядники
1 Національний фармацевтичний університет Черних Валентин Петрович Понад 23 млн грн. ПАТ «Трест-Житлобуд-1», ТОВ «Деймос К», ПП «Харківремсервіс», ТОВ «Буд-Норма», ТОВ «СБ «Рембудсервіс»
2 Харківський національний медичний університет Лісовий Володимир Миколайович Понад 13 млн грн. ТОВ «Будівельник», ПП «Євробуд», ПФ «Кронверк», ПП «Фасад-Сервіс»
3 ХНЮУ ім. Ярослава Мудрого Тацій Василь Якович Понад 12 млн грн. ТОВ «Будівельник», «Енергосервіс ПМК», ТОВ «Астер-М», ТОВ «Обрій-12», ТОВ «Літораль»
4 ХНУ ім. Каразіна Бакіров Віль Савбанович 11,32 млн грн. ТОВ «Добробудь», «Фора» у формі ТОВ, ПП «Альтависта», ПП «Фасад-Сервіс», ТОВ «БК «Укртехносфера»
5 НТУ «ХПІ» Сокол Євген Іванович Біля 10 млн грн. МСП «Агробуд», ТОВ «Будівельник», ТОВ «СБ «Рембудсервіс», ПП «Євробуд», ТОВ «Веннто»
6 ХНЕУ ім. Кузнєца Пономаренко Володимир Степанович Біля 9 млн грн. ТОВ «Будівельник», ТОВ «Добробудь»
7 Український державний університет залізничного транспорту Панченко Сергій Володимирович Понад 4 млн грн. ТОВ «Фірма «Констракшн інтернешнл груп», ТОВ «Квінта ЛТД»
8 Харківський університет повітряних сил ім. Кожедуба Алімпієв Андрій Миколайович Понад 2,5 млн грн. ТОВ «Будівельник», ПП «Національна будівельна компанія», ПВКП «Авангард-Н»
9 Харківський національний університет радіоелектроніки Т.в.о. Рубін Едуард Юхимович Понад 1,5 млн. грн. ПП «Фірма «Вертикаль», «Інвестиційна компанія «Харківінвест», ПРСК «Союз»
10 Харківський національний педагогічний університет ім. Сковороди Прокопенко Іван Федорович Понад 1,3 млн грн. ТОВ «Строительная компания Интеграл», ТОВ «Деймос К»

Павло Новик, «Наші гроші. Регіон»