НАБУ вивчає куди зникли 100 мільйонів, які «Запоріжжяоблаенерго» злило фірмі Крючкова
26.01.2016   //   130 Переглядів

Детектив Національного антикорупційного бюро через суд отримав доступ до документів про рух коштів по банківських рахунках ПрАТ «ХК «Енергомережа». Про це йдеться в низці ухвал Солом’янського районного суду м. Києва від 15-19 січня.

Доступ до документів отримано в рамках розслідування кримінального провадження №52015000000000001 щодо привласнення 346,20 млн грн. коштів ПАТ «Запоріжжяобленерго», у якому понад 60% акцій належить державі.

Із цих документів вбачається, що 23-27 квітня «Енергомережа» перерахувала 7,78 млн грн. ТОВ «Ажен» начебто за консультаційні послуги та придбання товарів. Фірма «Ажен» зареєстрована в Києві, власником значиться Максим Ведмідь з Миргорода Полтавської області.

Також за період 29.07.2015 – 13.11.2015 «Енергомережа» перерахувала 76,08 млн грн. в якості оплати за придбання цінних паперів ТОВ «Компанія «Нова-торг». Фірма зареєстрована в Харкові на Максима Симоненка.

За період 27.04.2015 – 09.09.2015 «Енергомережа» перерахувала ТОВ «Т-М. Київ» 27,77 млн грн. як оплату за товари, консультаційні послуги та відповідальне зберігання. Підприємство зареєстроване в Києві на Тараса Димнича із смт Білики Полтавської області.

Ще «Енергомережа» з 19.05.2015 під приводом придбання цінних паперів перерахувала 10 млн грн.ТОВ «ВІП Крістел». Фірма зареєстрована в Чернігові на Ігоря Смолянчука і з 21 січня перебуває в стані припинення через банкрутство.

ПАТ «Енергомережа» належить бізнесмену Дмитру Крючкову, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом.

За матеріалами справи, «Запоріжжяобленерго» постачало електроенергію для ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ім. А.Н. Кузьміна». Але ці підприємства не розрахувалися за поставлену електроенергію, що призвело до утворення заборгованості в розмірі 346,2 млн. грн.

Попри це «Запоріжжяобленерго» не відключило боржників від надання послуг, а всупереч рішенню Національної комісії регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг реструктуризувало заборгованість.

У подальшому були укладені договори відступлення «Запоріжжяобленергом» права вимоги боргів на 346,2 млн грн. новому кредитору – компанії «Енергомережа». За це «Енергомережа» мала заплатити обленерго лише 200 тис грн.

Через такі дії на рахунок ДП «Енергоринок» не надійшло 160 млн. грн., які за версією слідчих привласнили службові особи «Запоріжжяобленерго», ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ім. А.Н. Кузьміна» та ПрАТ «ХК «Енергомережа».

ДП «Енергоринок» недоотримало кошти, зокрема, тому, що ПрАТ «ХК «Енергомережа» уклало договори з ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат» про прощення боргів на 82,3 млн грн. і 64,2 млн. грн.

Крім того, «Запоріжжяобленерго» зазнало шкоди на 9,2 млн грн., обмеживши свої права як кредитора і не пред’явивши вимоги стягнення боргу з врахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також трьох процентів річних від простроченої суми.

Дії учасників схеми кваліфікуються за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу – привласнення, розтрата майна або заволодінням ним шляхом зловживання службовим становищем. Злочин карається позбавленням волі строком 7-12 років.

Нагадаємо, у липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам «Запоріжжяобленерго». Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи «Народний Фронт» Арсенія Яценюка.

Однак через кілька днів Генпрокуратура закрила кримінальне провадження у справі про присвоєння 950 млн. грн. «Запоріжжяобленерго» у зв’язку з відсутністю події злочину. За даними ГПУ, укладення договорів між ВАТ «Запоріжжяобленерго», ХК «Енергомережа» і ЗТМК «не суперечить чинному законодавству», «умови договорів виконуються, на розрахункові рахунки ВАТ «Запоріжжяобленерго» надходять грошові кошти, у зв’язку з чим, якоїсь шкоди інтересам підприємства відсутня». Генпрокуратуру очолює близький до Порошенка Віктор Шокін.

Залиште відповідь