- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Донецька залізниця по рішенню суду заплатила 16 мільйонів за електрику фірмі, яку Генпрокуратура мляво підозрює у корупції

Міністерство юстиції 19 січня перерахувало ТОВ «Укренерготранзит» 16,39 млн грн. Про це свідчать дані Офіційного порталу публічних фінансів України Еdata [1].

Таким чином чиновники виконали наказ [2] госпсуду Запорізької області про стягнення з ДП «Донецька залізниця» 16,39 млн грн заборгованості за спожиту електричну енергію.

Договір на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом «Донецька залізниця» уклала з «Укренерготранзитом» у грудні 2009 року.

Протягом вересня-листопада 2014 року залізниця спожила електричну енергію на 54,62 млн грн. Але оплатила її не повністю, внаслідок чого утворився борг у 16,39 млн грн.

«Укренерготранзит» пішов стягувати заборгованість через суд, і виграв [3] у всіх трьох інстанціях. Зауважимо, що відповідно до договору «Донецька залізниця» могла бути звільнена від відповідальності внаслідок настання форс-мажорних обставин – проведенням АТО на Донеччині. Однак сертифікату Торгово-промислової палати України, який би підтвердив, що форс-мажор поширюється на неї, «Донецька залізниця» жодній судовій інстанції не надала.

Нагадаємо, у серпні 2015 року Печерський райсуд арештував рахунки «Укренерготранзиту» у «Діамантбанку» і «Південкомбанку». Також були арештовані рахунки ТД «ГазЕнерго» і «Енерготрасту».

Генпрокуратура проводить розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями «Укрзалізниці» та вказаних фірм. Встановлено, що залізниці у 2013-2015 рр купували електроенергію у цих трьох пов’язаних компаній за завищеними цінами. Вони ж у свою чергу закуповували електроенергію у держпідприємства «Енергоринок». Приміром, на «Придніпровській залізниці», яка купувала електроенергію у ТД «ГазЕнерго», ДФІ виявило збитки на 239,77 млн грн [4].

У червні минулого року тодішній в.о. керівника «Укрзалізниці» Максим Бланк дав вказівку відмовитись від придбання електроенергії у фірм-посередників і доручив оголосити тендери. За словами Бланка, щомісячно три вищезагадані компанії отримують за електроенергію від усіх регіональних залізниць в сумі 400-500 млн грн.

Компанією «Укренерготранзит» володіють Сергій Турукало, Євгенія Романова і Сергій Чуйков. Всі вони свого часу проживали в Севастополі АР Крим, але сьогодні мають київську прописку. Турукало, Романова і Чуйков є також засновниками іншої фірми-постачальника – ТОВ ТД «ГазЕнерго».

До квітня 2011 року співвласником «Укренерготранзиту» через ТОВ «Техенергоконсалтинг» був Станіслав Максимець, який працює в «Укрзалізниці» начальником відділу по роботі з Оптовим ринком електроенергії і суміжними ліцензіатами. У соцмережі Facebook Станіслав Максимець дружить із Сергієм Чуйковим, співвласником «Укренерготранзиту».

У 2011 році «Енерготрастом» володів вищезгаданий «Укренерготранзит». У 2012-2014 рр. засновниками «Енерготрасту» значились Ірина Коваленко і Костянтин Дарькін, відомий у 2013 році як начальник управління утилізації та розмінування ДП «Укроборонсервіс». Його брат Сергій Дарькін у 2010 році був начальником відділу організації закупівель за напрямком оперативного та технічного забезпечення Департаменту держзакупівель Міністерства оборони. В лютому цього року Сергій Дарькін був головним спеціалістом сектору економічного розвитку відділу економічного розвитку та стратегічного планування Департаменту економічного розвитку та регуляторної політики Секретаріату Кабінету Міністрів. Сьогодні частка Дарькіна у «Енерготрасті» переоформлена на Євгенія Семенця.