Запорізька ОДА не змогла повернути за фіктивне будівництво вже існуючого газопроводу 3,5 мільйона
25.01.2016   //   125 Переглядів

Суд  відмовив Управлінню капітального будівництва Запорізької ОДА у визнанні недійсним договорів підряду з ТОВ «Запоріжтеплогазбуд» на будівництво газопроводу в селі Андріївка вартістю 3,46 млн грн.

Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на рішення Господарського суду Запорізької області.

Згідно матеріалів справи, 27 листопада й 1 грудня 2009 року УКБ Запорізької облдержадміністрації уклало угоди з ТОВ «Запоріжтеплогазбуд» на будівництво першої та другої черги об’єкта «Газифікація с. Андрівка Бердянського району Запорізької області» загальною вартістю 3,46 млн грн.

В вересні 2015 рок управління подало позов до суду, в якому вимагало визнати договори недійсними та повернути кошти. Виявилося, що в 2008 році замовлені роботи вже були виконанні цією ж фірмою (тоді у формі ЗАТ) на замовлення Андріївської сільської ради. І  3 грудня 2008-го року сторони підписали акти готовності об’єкта до експлуатації по І та ІІ чергам будівництва. Загальна сума робіт тоді склала 3,70 млн грн. Управлінню про це стало відомо лише в 2012 році, коли «Запоріжтеплогазбуд» в судовому порядку стягнули заборгованість за виконанні роботи.

В позові УКБ Запорізької ОДА заявило, під час укладання угод з ТОВ «Запоріжтеплогазбуд» воно знало про готовність об’єкта, а відтак, було введено в оману.

Суд вирішив, що датою прийняття в експлуатацію  об’єкта є дата видачі зареєстрованого інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю свідоцтва.   Проте, доказів видачі такого свідоцтва до укладення спірного договору в грудні 2009 року суду не надали.

Також суд звернув увагу на рішення ПАТ «Нафтогаз України» від жовтня 2009 року про віднесення об’єкту до переліку підвідних газопроводів з високим рівнем будівельної готовності; рішення Кабміну від серпня 2009 року про необхідність добудови підвідних газопроводів з високим ступенем готовності та рішення Запорізької обласної ради від жовтня 2010 року про виділення фінансування на будівництво з високим  ступенем готовності, що передбачає його завершення.

Разом з цим, управління капітального будівництва Запорізької ОДА безпосередньо зверталося до Міністерства економіки України з листом щодо застосування процедури закупівлі у одного учасника і пізніше запросило до переговорів «Запоріжтеплогазбуд».

Тож все вищевказане спростовує  твердження УКБ про необізнаність щодо готовності об’єкту будівництва.

Також суд звернув увагу на декілька попередніх судових справ, за якими ТОВ «Запоріжтеплогазбуд» стягнуло заборгованість за роботи по спірному об’єкту з УКБ.  Під час тих процесів не було встановлено невідповідності спірного договору діючому законодавству України, а в мотивувальних частинах рішень не було констатовано його нікчемність.

Тож суд відмовив у визнанні спірного договору недійсним. В жовтні аналогічне рішення госпсуд Запорізької області виніс стосовно іншого договору УКБ Запорізької ОДА з «Запоріжтеплогазбуд», що через місяць підтвердив Донецький апеляційний господарський суд.

Засновниками «Запоріжтеплогазбуду» є Олександр та Світлана Шемберко. Раніше фірму підозрювали в заволодінні коштами при роботах з газифікації низки вулиць села Трояни Бердянського району Запорізької області. Тоді «Запоріжтеплогазбуд»

першочергово виконало роботи також на замовлення Андріївської сільської ради, а пізніше по цьому об’єкту підрядник отримав кошти від Управління капітального будівництва.

Залиште відповідь