Коломойський хотів відсудити у держави 2 мільйони за призов робітників його заводу в армію під час війни з Росією
25.01.2016   //   145 Переглядів

ПАТ «Запорізький завод феросплавів» не змогло оскаржити у суді відмову Міністерством соціальної політики у виплаті 2,23 млн грн. Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на відповідну постанову  Київського апеляційного господарського суду.

Міністерство соціальної політики України відмовилось компенсувати «Запорізькому заводу феросплавів» виплати в межах середнього заробітку за 2014 рік мобілізованим на особливий період робітникам сумою 2,23 млн грн.

Підприємство ще у вересні 2015 року звернулося до Господарського суду м. Києва з позовом про стягнення коштів. Однак за клопотанням Мінсоцполітики суд припинив провадження у справі, оскільки даний спір не підлягає вирішенню в господарських судах. Саме цю ухвалу «Запорізький завод феросплавів» намагався оскаржити в апеляційній інстанції.

В скарзі представники заводу вказували на порушення процесуальних норм. Зокрема, даний спір підвідомчий господарським судам, оскільки склад його учасників відповідає приписам Господарського процесуального кодексу; також спір носить майновий характер вимог у вигляді відшкодування державою матеріальної шкоди.

Проте апеляційний суд вказав на відсутність господарських відносин між сторонами процесу і відніс такий спір до компетенції розгляду адміністративного судочинства. При цьому зазначив, що відповідно до своїх повноважень, Мінсоцполітики виконує управлінські функції по відношення до «ЗФЗ», які полягають у здійсненні вищезазначеної компенсації.

ПАТ «Запорізький завод феросплавів» входить в групу «Приват», найвідомішим представником якої є екс-губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойский. Основними акціонерами товариства є чотири кіпрські компанії: Matrimax ltd, Tapesta ltd, Walltron ltd і Soltex ltd.

Залиште відповідь