«Вишка» не дозволила родині Добкіна легалізувати землю у Лісопарку, отриману по «кооперативній схемі»
21.01.2016   //   124 Переглядів

Вищий господарський суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, які визнали за обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Триумф» право власності на земельну ділянку в Харкові площею 1,68 га.

Про це йдеться у постанові Вищого господарського суду від 12 січня 2016 року.

24 грудня 2008 року депутати Харківської міської ради передали безкоштовно у власність ОК «ЖБК «Триумф» земельну ділянку площею 1,68 га по пров. Тульському (кадастровий номер 6310136300:16:009:0003). Це ділянка в харківському лісопарку, який представляє собою природний ліс, перерізаний просіками, галявинами та балками.

17 червня 2009 року кооператив отримав державний акт на право власності на цю земельну ділянку.

В 2015 році прокуратура Харківської області подала позов, в якому вимагала визнати недійсним рішення міськради Харкова про виділення землі ОК «ЖБК «Триумф». Прокуратура заявила, що засновники кооперативу не відповідають вимогам законодавства щодо безкоштовного отримання землі.

Господарський суд Харківської області відхилив позов прокуратури й залишив земельну ділянку у власності «Триумфу». На думку суду, у ході створення кооперативу можна керуватися не нормами Житлового Кодексу, який діє в Україні з часів Радянського союзу, а законом «Про кооперацію» та статутом кооперативу. А в цьому випадку засновники кооперативу не повинні були відповідати всім нормам, які до них висуває кодекс. А саме, стояти на обліку як особи які потребують поліпшення житлових умов, бути молодшими за 30 років і т.ін.

Апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, однак у касації було прийнято інше рішення. На думку колегії суддів ВГСУ, у попередніх інстанціях суди не врахували всіх порушень. Зокрема, засновниками житлово-будівельних кооперативів при будівництві одно- і двоквартирних жилих будинків садибного типу, які отримують землю безкоштовно, не може бути менше 5 чоловік. А у випадку з «Тріумфом» засновників було троє.

Тому ВГСУ скасував рішення судів попередніх інстанцій і направив справу на новий розгляд.

В 2008 році кооператив створили Ольга Солоп та Ганна і Галина Давидови.

Ольга Солоп є співвласницею ТОВ «Фьорд», яке контролює «Кінний ринок». Також вона є бізнес-партнером сина мера Харкова Генадія Кернеса Даніїла Прівалова. Їхня спільна фірма ТОВ «Фірма «Діана» володіє ринком «Сумський» у центрі Харкова.

ОК «ЖБК «Триумф» – не єдиний кооператив, який був оформлений на Солоп та її друзів і отримав безкоштовно цінні землі у Харкові за часів Михайла Добкіна та Генадія Кернеса.

Галина Давидова є засновником ТОВ «Паркінг +», яка щороку отримує підряди від міськради на ремонт доріг на десятки мільйонів гривень. Також на Давидову було оформлено декілька кооперативів.

В 2011 році кооператив було переоформлено на теперішніх власників – Аллу Добкіна (матір екс-губернатора Харківської області Михайла Добкіна) та на Миколу і Анастасію Боженко. Дівоче прізвище дружини Добкіна Аліни саме Боженко. Також в 2011 році ОК «ЖБК «Триумф» набув права власності на житлові будинки, які розташовані на ділянці по провулку Тульскому. А саме на будинок загальною площею 1137 кв м, флігель загальною площею 128 кв м, та винний льох площею 195 кв.м.

Саме у цих будівлях в провулку Тульскому мешкає родина екс-губернатора Харківської області, нардепа Михайла Добкіна, до якого у вересні завітали представники цивільного корпусу «Азов».

Залиште відповідь