Бронетанковий завод купив двигуни для техніки у «некваліфікованої» фірми на 10 мільйонів
20.01.2016   //   123 Переглядів

Господарський суд Херсонської області визнав недійсним договір державного підприємства «Миколаївський бронетанковий завод» та ТОВ «М-СпецТранс» на постачання двигунів вартістю 10,16 млн грн.

Таке рішення суд прийняв 10 грудня 2015 року.

В липні 2015 року «Миколаївський бронетанковий завод» та ТОВ «М-СпецТранс» уклали договір, за яким фірма повинна була поставити двигуни  16 двигунів «Iveco» для військової техніки, яку планувалося потім передати Державній прикордонній службі України. Вартість угоди склала 10,16 млн грн.

Договір передбачав, що завод робить передплату в 70% від суми угоди. Решту коштів потрібно було заплатити після отримання рахунку фактури та листа від фірми, що товар буде поставлено протягом 5 днів. Перші 8 двигунів потрібно поставити не пізніше 30 днів з моменту укладання угоди, а решту – не пізніше 90 днів.

Але у вересні 2015 року завод звернувся до суду з вимогою розірвати цю угоду, оскільки документ було укладено з порушенням законодавства. А саме – ще в лютому 2013 року концерн «Укроборонпром», до якого входить бронетанковий завод, видав наказ, за яким укладати угоди на постачання продукції вони мають тільки з «кваліфікованими» постачальниками.

Разом з тим існує документальне підтвердження, що «М-СпецТранс» не мало статусу «кваліфікованого». Тому таку угоду можна було укласти тільки після отримання згоди концерну, чого не було зроблено.

В свою чергу, суд вказав, що учасники «Укроборонпрому» можуть укладати угоди, адже за постановою Кабміну вони є самостійними юридичними особами. Але в даному випадку наказ концерну про заборону укладати договори з фірмами, що не мають «кваліфікованого» статусу, відповідає статуту бронетанкового заводу та законодавству. Більш того, ТОВ «М-СпецТранс» було поінформовано про такі обмеження.

ТОВ «М-СпецТранс» зареєстровано в Херсоні, основним видом діяльності фірма вказала «вантажний автомобільний транспорт». Її власником є мешканець Києва Віктор Мельник, який також є засновником та керівником ТОВ «Газ буд-груп», ТОВ «Тех-Сніко», ТОВ «Турінвест 1966». Останню фірму ЗМІзвинувачували в незаконному видобутку піску на Арабатській стрілці в Херсонській області.

З листопада 2015 року керівником ДП «Миколаївський бронетанковий завод» є Микола Кістрін, який до цього з травня 2015 року займав посаду в.о. директора заводу.  Раніше військова прокуратура відкрилакримінальну справу проти попереднього керівника заводу Олександра Швеця, підозрюючи його у зловживаннях, що зірвали виконання державного замовлення щодо ремонту військової техніки.

Залиште відповідь