Кому продавали землю в Кіровограді
15.01.2016   //   167 Переглядів

земляМіськрада минулого скликання продала землю своїм депутатам, їх родичам та нинішньому меру. Ціни були далекі від ринкових.

За п’ять років своєї роботи депутати Кіровоградської міської ради минулого скликання проголосували за продаж 30 земельних ділянок площею майже 3,5 га та вартістю 5,93 млн грн. Такі цифри в офіційній відповіді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександра Грабенко на запит «Наших грошей».

До голосування по земельним питанням депутати приступили майже відразу після обрання – вже в березні 2011 року рішенням №324 вони продали відразу три земельні ділянки ТОВ «М’ясокомбінат «Ятрань». А саме, для розміщення виробничої бази на вул. Братиславській 33/76 за 0,54 млн грн. було продано 0,28 га. Вартість квадратного метру склала 193 грн.

Дорожче, під розміщення магазину, була продана ділянка на вул. Авіаційній 70/38, де вартість квадратного метру склала 315 грн. Загалом за цю ділянку площею 0,29 га підприємство заплатило 0,92 млн грн.

Авіаційна 70

Третя ділянку площею 0,36 га по вул. Сєрова, 78 оцінили в 0,25 млн грн., або в 70 грн./кв м.

Уся ця земля знаходиться досить далеко від центру міста, але лише в двох хвилинах ходи від основного заводу ТОВ «М’ясокомбінат «Ятрань». Співзасновником та бенефіцаром цього підприємства є новообраний міський голова Кіровограда Андрій Райкович. Він також власник ТОВ «Ар Есет», ТОВ «Міа-Люкс», ПП «Аркадор», а ще член Кіровоградського обласного об’єднання організацій роботодавців.

Пізніше міськрада перейшла до продажу землі в самому центрі міста. Так, в червні 2011 року депутати погодилися продати ТОВ «Екселент-Техно» 250 кв м під розміщення торгового центру по вул. Преображенська 7-а. Вартість угоди склала 128 тис грн., а квадратний метр землі в центрі Кіровограда обійшовся фірмі в 514 грн. Власниками цього підприємства є Олександр та Інна Кролевець. Олександр – брат депутата міськради двох попередніх скликань Андрія Кролевця, який в 2010 році обирався від Народної партії Володимира Литвина.

Одночасно тоді депутати продали сусідню ділянку адресою вул. Преображенська, 7 аналогічного розміру в 250 квадратних метрів за ідентичною ціною – 128 тис грн. Покупцем стало ТОВ «Композиція», власниками котрої є депутат попереднього скликання міськради Людмила Катеринич та Валентина Онул. Вони також є співвласниками ТОВ «ХХI вік», яка господарює на одному з найбільших ринків Кіровограда – «Європейський». Валентина Онул – мати бізнесмена та екс-депутата Кіровоградської обласної ради Миколи Онула. Його дружина Лариса Онул була депутатом Кіровоградської міськради попереднього скликання, де певний час очолювала фракцію «Удар», до якої входила Катеринич.

Наразі на місці придбаної фірмами землі стоїть триповерховий торговий центр. За підрахунками ТОВ « Бюро «Ваш експерт», нинішня ринкова ціна землі в центрі Кіровограда стартує від $400 (10 000 грн.) за квадратний метр. А тому по курсу валют 2011 року кожна з ділянок коштувала б ТОВ «Екселент-Техно» та ТОВ «Композиція» близько 800 тис. грн. А це в шість разів більше, ніж їм продала міськрада.

Преображенська 7/7а

Ще одну ділянку у центрі Кіровограду по вул. Шевченка,38 в 2011 році придбало ТОВ «Будсервіс – Н». Депутати вирішили продати фірмі 0,15 га за 0,77 млн грн. – 500 грн./кв м. Фірма належить відомій у місті сім’ї підприємців Нестеренків, котрі є також співвласниками ТОВ «Славія-Агро», ТОВ «Фактор-К», ТОВ «Фірма «Оксібор», ТОВ «Кіровоградзерно», ТОВ «Славія-Агротранс» та ін.. Молодший з сім’ї – Дмитро Нестеренко, цьогоріч балотувався на місцевих виборах до Кіровоградської міськради від «Союзу лівих сил», однак не пройшов.

Шевченка 38 (ТОВ «Будсервіс - Н»)

За рекордні 68,71 грн./ кв м депутати продали земельну ділянку по вул. Пацаєва, 19. Промисловий гігант ЗАТ «Гідросила-Груп» придбало тут поруч з одним із спальних районів 1,69 га за 1,16 млн грн.

Павло Штутман

Фактичним власником підприємства є колишній депутат облради від Партії регіонів Пало Штутман, генеральним директором – екс-депутат Кіровоградської міськради 6-го скликання Юрій Тітов, який також обирався від ПР.

Подібну ділянку промислового призначення, котра теж знаходиться поруч спільного району, наразі продаютьмайже по $ 60 за квадратний метр. За курсом валют на 2011 рік придбана ЗАТ «Гідросила-Груп» ділянка за ринковими цінами мала б коштувати від 8,00 млн грн.

Але, мабуть, рекордною за дешевизною можна вважати продаж депутатами 0,105 га ТОВ фірма «Танор». І хоча вартість в цій угоді квадратного метра склала 75 грн., але сама ця земля знаходиться практично в центрі Кіровограда –вул. Кірова, 86-а. Загальна вартість ділянки була оцінена в 78,87 тис грн., хоча ринкова вартість квадратного метра землі на той час в цьому районі починалась від 180$, Тому ділянка могла бути продана в 20 разів дорожче.

Власниками фірми є доцент Кіровоградського національного технічного університету Анатолій Орлович та його дружина Алла Орлович, котрі є також співвласниками ПП «Імпексмаш» та Науково-виробничої фірми у формі ТОВ «Техекспо». Алла Орлович, також є однією з 10 засновників Кіровоградської релігійної громади іудейського віросповідання, серед засновників котрої значаться колишні та нинішні депутати обласної та міської ради.

Ще одну ділянку загальною площею 154 кв м на центральній вулиці міста – Великій Перспективній, 17-а, продали у листопаді 2014 року. Землю за 81,99 тис грн. (532,40 грн./кв м) викупило ТОВ «Єлисеївський». Власниками фірми є Олександр Хвостов та колишній керівник Кіровоградського міського управління освіти Ленінського району Віктор Дрига. Це батько депутата Кіровоградської міськради 6-го та 7-го скликання Вадима Дриги, який в останній раз обрався від партії «Наш край». Третім співзасновником ТОВ «Єлисеївський» є Валентина Іванова, яка також є співвласницею ТОВ «БК Мастер», ТОВ «Галеонстрой», ТОВ «Комуненергобуд», ТОВ «Кіровоградський ремонтно-механічний завод ім. В.К. Таратути» та Гаражного кооперативу «Інгул». Загалом усі троє – Хвостов, Дрига та Іванова є також власниками ТОВ «Алекс-2000». Враховуючи, що на той момент вартість землі в центрі Кіровограді стартувала від 300$, ринкова вартість ділянки складала близько 693 тис грн.

Велика перспективна, 17а

Перед самим виборами депутати продали декілька привабливих земельних ділянок, які були оцінені в досить сумнівні суми. Можливо томук, що покупцями були самі депутати міськради. Так рішенням №4477 від 22 вересня 2015 року міськрада продала ТОВ «Апріка» 0,06 га землі під роботу медичного центру за 246,40 тис. грн.. Земельна ділянка, яка розташована в самому центрі Кіровограда, по вул. Велика Перспективна 28-а, обійшлась фірмі у 398 грн. за квадратний метр.

Велика перспективна, 28а

Власниками ТОВ «Апріка» є Микола Грицай, що також володіє ТОВ «Титан-плюс» та Сергій Бондарчук –завідуючий відділенням торакальної хірургії Кіровоградської обласної лікарні та екс-депутатКіровоградської міськради. На момент продажу ринкова ціна даної ділянки, за даними ТОВ «Бюро «Ваш Експерт», складала близько 5,41 млн. грн..

На цій же сесії було продано ще одну земельну ділянку – 150 кв м по вул. Преображенська, 16-б. сума угоди склала 83,55 тис. грн. – 557 грн./кв м. Покупцем було ТОВ «Екселент-Меблі», яке належить вже згаданим раніше Олександру та Інні Кролевець.

Павло Лісниченко, «Наші гроші. Регіон»

Залиште відповідь