Кооператив сина заступниці Кернеса незаконно отримав у власність 11 гектарів та дорогу в Харкові
13.01.2016   //   145 Переглядів

Суд визнав незаконним рішення Харківської міськради про передачу обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Поляна» земельної ділянки площею 11 га й вартістю 18,24 млн. грн.

Таке рішення прийняв Господарський суд Харківської області.

В 2007 році депутати Харківської міськради дозволили ТОВ «Таксокана» розробити проект відведення земельної ділянки для будівництва та подальшої експлуатації котеджного мікрорайону у кварталі, який був відокремлений вулицями Керамічна, Червоноселищна, Рельєфна та проїздом Гірським.

Під час розробки проекту до території ділянки, яку відводили, незаконно включили проїзд загального користування по вул. Керамічна. Це стало можливим через підробку підписів місцевих мешканців.

В грудні 2008 року функції замовника будівництва передали ОК «ЖБК «Поляна». Крім того, кооперативу цю землю безкоштовно передали у власність.

В 2015 році була відкрита кримінальна справа щодо службової особи, яка завірила справжність підроблених підписів мешканців. Також прокуратура подала позов до суду, вимагаючи скасувати рішення міськради про передачу землі через те, що «ЖБК «Поляна» не відповідає умовам, за якими житлово-будівельні кооперативи можуть безкоштовно і поза конкурсом отримувати землю.

Прокуратура також заявила, що частина землі, яку використовує кооператив, не виділялася їй депутатами.

В свою чергу суд відмовив у позові прокуратурі. На думку суду, прокуратура оскаржувала неправомірність виділення землі, а не законність створення цього кооперативу. А тому суд підтвердив, що Харківська міськрада діяла в рамках законодавства. Апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції. Але Вищий господарський суд скасував ці рішення, адже суди попередніх інстанцій не повністю розібралися у цій справі, зокрема, не врахували, що до земельної ділянки незаконно включили землю загального користування. Тож справу відправили знов до суду першої інстанції.

Господарський суд погодився з доводами прокуратура й визнав незаконним рішення сесії міськради, щодо безкоштовної передачі ОК «ЖБК «Поляна» земельної ділянки, а також постановив скасувати право власності кооператива на неї.

ТОВ «Таксокана» належить Олені Крюковій та Олегу Шульгі. Вони ж разом з сином віце-мера Харкова Олександром Стаматіним є засновниками ОК «ЖБК «Поляна».

Нагадаємо, що у грудні суд забрав у ОК «ЖБК «Триес», який також належить Стаматіну, земельну ділянку площею 1,75 га.

Залиште відповідь