Суд не посадив у тюрму екс-заммера Мелітополя, який помагав покійному меру збирати хабарі з перевізників
11.01.2016   //   127 Переглядів

Суд залишив на волі екс-заступника мера Мелітополя, який збирав хабарі з місцевих перевізників. Про це йдеться у вироку Апеляційного суду Запорізької області від 2 грудня, пише «Перша інстанція».

За матеріалами справи, у 2011-2012 рр. «неодноразово судимий за вчинення корисливих злочинів» (пізніше судимості були зняті) мер Мелітополя Сергій Вальтер систематично вимагав і отримував хабарі від керівників підприємств, які займались пасажирськими перевезеннями в місті. В сумі у 2011-2012 рр. з перевізників зібрали 1,50 млн грн.

За право перевозити пасажирів компанії мали платити керівництву міста щомісяця по 340 грн. за автобус. В обмін на це перевізникам мер обіцяв не проводити перевірок. В іншому випадку Вальтер погрожував перевізникам, що не дасть їм нормально працювати. За цією схемою тільки Комунальне підприємство «Чистота-2» заплатило чиновникам 497 тис грн.

Більша частина хабарів у сумі 739 тис грн. були отримані не готівкою, а зараховувались благодійній організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку». Зокрема, ТОВ «Транзит» перерахувало фонду 163 тис грн., ТОВ «АТП АСА» – 346 тис грн.

Мер Сергій Вальтер залучив до корупційної діяльності двох свої заступників – Олексія Козлова і Леоніда Василенка. За даними слідства, Василенко отримував хабарі від перевізників, а далі передавав їх Козлову, який їх накопичував і за погодженням з мером Вальтером перерозподіляв винагороду між учасниками оборудки.

В лютому 2015 року, коли справа проти мера Мелітополі та його заступників вийшла на завершальну стадію, Сергій Вальтер повісився. Прокурор вимагав для Вальтера 14 років позбавлення волі. Однак у зв’язку зі смертю справу проти нього закрили.

Заступнику мера Леоніду Василенку суд призначив 6 років позбавлення волі, а Олексія Козлова виправдав. Потерпілі перевізники оскаржили виправдальний вирок для Козлова і в грудні 2015 р. Апеляційний суд Запорізької області визнав його винним. Козлову присудили 4 роки позбавлення волі із заміною на іспитовий термін 3 роки, вважаючи, що він може виправитись без відбування покарання.

Залиште відповідь