Чиновник з уряду ДНР, якого захищає Монтян, раніше допоміг Курченку недоплатити 162 мільйони на скрапленому газі
24.12.2015   //   130 Переглядів

Колишній заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Аліпов вступив у змову з представниками ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009», завдавши державі матеріальних збитків на 162,56 млн грн. Про це свідчить ухвала Печерського районного суду м. Києва від 24 листопада.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Аліпов з 16.04.2010 по 25.07.2011, коли був заступником голови Донецької ОДА, систематично протиправно підтверджував неіснуючий факт реалізації придбаного фірмою «Укрхарківгазпостачання-2009» на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу нібито населенню. Хоча насправді компанія продавала цей газ комерційним підприємствам.

З 2000 року виробники скрапленого газу – «Укргазвидобування» і «Укpнaфта» – щомісячно здійснювали його продаж для потреб населення виключно на біржових аукціонах. До 2009 року покупцями скрапленого газу для потреб населення були облгази та їхні дочірні підприємства.

Оскільки скраплений газ для населення значно дешевший від газу для комерційний потреб, у групи осіб під керівництвом Сергія Курченка ще у 2008 році виник злочинний план заволодіння газом за нижчими цінами для його подальшого перепродажу іншим підприємствам.

Для цього у 2009-2010 рр. було створено (придбано) 12 підприємств з ознаками фіктивності: ТОВ «Черкаси-Газснаб», ТОВ «Кримбутангаз», ТОВ «Київоблпропангаз», ТОВ «Луганськпропангаз», ТОВ «Луганськснабгаз», ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009», ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз», ТОВ «Модус-Вівенді», ТОВ «Чернівці-СПБТ», ТОВ «Запорожгаз-2000», ТОВ «Харків-СПБТ» та ТОВ «Харківспецгазснаб».

Злочинна група діяла у семи областях – Черкаській, Харківській, Київській, Луганській, Чернівецькій, Запорізькій та Донецькій. Вказані фірми купували на аукціонах газ нібито для населення, а насправді надалі продавали його іншим компаніям.

Реалізація цієї схеми стала можливою лише за сприяння високопосадовців. Так, фірми допускалися до участі в аукціонах на підставі даних ОДА, які видавали довідки про обсяги та напрями реалізації купленого на спецаукціонах газу. Аліпов, зокрема, завіряв для «Укрхарківгазпостачання-2009» неправдиві довідки.

За час перебування Аліпова на посаді заступника голови ОДА «Укрхарківгазпостачання-2009» закупила на аукціонах в «Укргазвидобування» 36 598 тонн за ціною 83,45 млн грн (без ПДВ) і в «Укрнафти» 66 641 тонн за ціною 137,67 млн грн. Загалом фірма недоплатила цим підприємствам 162,56 млн грн. Це та різниця, яку фірма мала би сплатити за газ, якби купувала його на комерційних аукціонах.

Зауважимо, що починаючи з середини 2010 року комерційні аукціони припинили проводитись у зв’язку з тим, що весь обсяг скрапленого газу почав реалізовуватись на спеціалізованих аукціонах за зниженими цінами.

За клопотанням слідчих суд заочно арештував Аліпова на 60 днів і призначив йому заставу у розмірі 1,22 млн грн. Хоча слідчі просили заставу у 162,56 млн грн.

Аліпов зараз живе у Горлівці (підконтрольна так званій ДНР). Там він у 2014 році став заступником мера міста, а нещодавно він став першим заступником міністра будівництва і ЖКГ ДНР.

Аліпов у 2010-2011 був заступником голови Донецької ОДА Анатолія Близнюка. Після призначення Близнюка міністром ЖКГ став його першим заступником. З жовтня 2010 року Аліпов є депутатомДонецької облради.

Адвокат Аліпова Тетяна Монтян у суді продемонструвала відеозвернення підозрюваного, який свою вину не визнає. Він стверджує, що не переховується від слідства, живе і працює в Донецьку. Однак до Києва «їхати не збирається, оскільки почуває себе у небезпеці».

Залиште відповідь